Тютюневите изделия и бутилираният алкохол - с по-скъпи бандероли от догодина

Тютюневите изделия и бутилираният алкохол - с по-скъпи бандероли от догодина

Тютюневите изделия и бутилираният алкохол - с по-скъпи бандероли от догодина

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2014 г., съобщиха от Министерство на финансите.

Единичната цена на бандерола за тютюневи изделия се променя от 0,012 на 0,013 лв., а на алкохола от 0,030 на 0,032 лева.

Към момента действащата нормативна уредба предвижда при смяна на бандероли наличните количества акцизни стоки, облепени със стария бандерол, да бъдат продадени не по-късно от 6 месеца след въвеждането на новите образци. Финансовият министър Петър Чобанов предложи удължаването на този срок с още 6 месеца, тъй като практиката е показала, че търговците не успяват да продадат количествата си в срок.

Така акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2014 година. Собствениците на акцизни складове трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки. Издава се от Министерството на финансите по утвърден проект и се закрепва върху потребителската опаковка на изделията, подлежащи на облагане с акциз, по такъв начин, че отварянето на опаковката е невъзможно, без да се наруши целостта на бандерола. Образците на бандероли включват комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат. Всеки стикер има определени реквизити: серия, номер, литраж и алкохолен градус (при алкохолните напитки) и цена (при тютюневите изделия).

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ