Управляващите спешно променят законите с цел постоянен контрол над ЕРП-тата

Управляващите спешно променят законите с цел постоянен контрол над ЕРП-тата

Управляващите спешно променят законите с цел постоянен контрол над ЕРП-тата

Спешно трябва да променим законите, за да може ЕРП-тата да се контролират постоянно. Това заяви пред Нова телевизия министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни, че в момента по закон тези дружества не подлежат на контрол или такъв може да има, но той е частичен на четири-пет години.

Министър Добрев съобщи, че законите ще бъдат променени така, че всички органи да могат да правят проверка на тези фирми всяка година, а не както досега - на пет години.

Вчера стана ясно, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще оцени възможностите за отнемане на лиценза на ЧЕЗ.

Според доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за ЧЕЗ - има сума по SLA договор, която е за консултации и управление в размер на 35 милиона лева. Регулаторът трябва да провери какви са тези 35 милиона лева за управление и консултации, каза Делян Добрев.

Теменужка Петкова, председател на Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви, че в доклада от дейността на ЧЕЗ са констатирани нарушения на законодателството в областта на обществените поръчки, непровеждане на процедури при наличие на законови основания за това, неоснователно извършено договаряне, редица процедурни нарушения.

„Установихме, че голяма част от разходите – 83% за външни услуги и 92% за материали – са извършвани, като ЧЕЗ Разпределение България е сключвало договори със свързано предприятие – ЧЕЗ България АД. Ще бъде проверено дали ЧЕЗ е уведомило ДКЕВР за наличието на тези договори. За нарушенията сме съставили 13 акта за установяване на административни нарушения, по които предстои произнасяне на административно-наказващия орган с цел налагане на санкции и глоби”, каза Петкова.

Според министър Добрев протестиращите много справедливо са поискали договорите на ЕРП-тата да бъдат разсекретени и публикувани. „Хората имат право да ги видят. Ще направим всичко възможно, за да се види кой е виновен", каза Добрев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ