Австралия глобява Meta с 14 млн. долара заради неразкрито събиране на данни

Австралия глобява Meta с 14 млн. долара заради неразкрито събиране на данни

Австралийски съд постанови собственикът на Facebook Meta Platforms да плати глоби на обща стойност 20 млн. австралийски долара (14 млн. щатски долара) за събиране на потребителски данни чрез приложение за смартфони, рекламирано като начин за защита на личните данни, без да разкрива действията си, съобщава Ройтерс.

Австралийският федерален съд също така постанови Meta, чрез дъщерните си дружества Facebook Israel и прекратеното вече приложение Onavo, да плати 400 000 австралийски долара съдебни разноски на Австралийската комисия за защита на конкуренцията и потребителите (ACCC), която заведе гражданското дело.

С глобата се приключва едно от направленията на правните проблеми на Meta в Австралия, свързани с обработката на информация за потребителите след избухването на глобалния скандал за използването на фирмата за анализ на данни Cambridge Analytica по време на изборите в САЩ през 2016 г.

Meta все още е изправена пред граждански съд от австралийската Служба на комисаря по информацията във връзка с отношенията ѝ с Cambridge Analytica в Австралия.

Решението е във връзка с услугата за виртуална частна мрежа (VPN), която компанията, оперираща тогава под бранда Facebook, е предлагала от началото на 2016 г. до края на 2017 г., Onavo, и която е рекламирала като начин за опазване на личната информация. VPN мрежите прикриват самоличността на интернет потребителя, като дават на компютъра му различен онлайн адрес.

Въпреки това Facebook е използвал Onavo, за да събира данни за местоположението на потребителите, времето и честотата на използване на други приложения за смартфони, както и за уебсайтовете, които те са посещавали, за собствените си рекламни цели, заяви съдия Уенди Абрахам в писмено решение.

"Липсата на достатъчно информация ... може да е лишила десетки хиляди австралийски потребители от възможността да направят информиран избор относно събирането и използването на техните данни, преди да изтеглят и използват Onavo Protect", пише Абрахам.

Тя добави, че съдът е можел да наложи на Meta глоби за стотици милиарди долари, тъй като австралийците са изтеглили приложението 271 220 пъти, а всяко нарушение на потребителското право се наказва с глоба от 1,1 млн. австралийски долара, но "нарушенията могат да се окачествят като едно поведение“.

Глобата е договорена и от двете страни, но "е достатъчно сериозна, за да се гарантира, че размерът на санкцията няма да се разглежда като приемлив разход за правене на бизнес", пише тя.

Meta, чиито глобални приходи за миналата година възлизат на 116 милиарда щатски долара, заяви в изявление, че ACCC е признала, че компанията никога не се е стремяла да заблуждава клиентите си и че "през последните няколко години създадохме инструменти, които дават на хората повече прозрачност и контрол върху начина, по който се използват техните данни“.

В изявление председателят на ACCC Джина Кас-Готлиб заяви, че австралийските потребители трябва да могат да направят информиран избор за това какво се случва с техните данни въз основа на ясна информация.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ