Netflix ползва торент сайтове, за да реши кои сериали да избере

Netflix ползва торент сайтове, за да реши кои сериали да избере

Netflix ползва торент сайтове, за да реши кои сериали да избере

Популярната платформа за платено видео съдържание Netflix има доста интересен принцип, на който базира своето стратегическо планиране на нови заглавия за каталога си, пише TechRadar.
Интернет пиратството.

Казано с две думи, колкото е по-пиратстван даден ТВ сериал, толкова по-вероятно е той да попадне в списъка сред предлаганите от американската компания заглавия.

Незаконното споделяне на файлове е един от бичовете на Холивуд, но докато филмовите студия непрекъснато проклинат торент сайтовете, Netflix ги използва като част от стратегията си за нови покупки. Компанията признава, че активността на пиратската общност е много важен фактор, когато идва момент да се реши кои нови сериали да бъдат закупени за стрийминг платформата.

Ако даден сериал се радва на особен интерес по торент тракерите, Netflix възприема проста логика – ако толкова потребители са готови да рискуват и да нарушат закона, за да свалят няколко епизода, то те определено биха искали да го гледат по легален начин при положение, че това става само с няколко кликвания.

„Когато купуваме сезони на сериали задължително се консултираме с това какво се котира по пиратските сайтове“, откровено признава Кели Меримън, вицепрезидент по съдържанието в Netflix. „Така например Prison Break до ден-днешен е изключително популярен по торентите“.

Позицията на Меримън идва в момент в който Netflix стъпва на пазара в Нидерландия – страна, известна със своите либерални интернет закони.

„Част от потребителите предпочитат да свалят филми и сериали през торенти и това е валидно за цял свят. Но този трафик създава и определено търсене“, обяснява и самият Рийд Хейстингс, изпълнителен директор на Netflix. „Нашата услуга е много по-лесна за ползване от торент сайтовете. Не трябва да се занимавате с файлове, не трябва да сваляте нищо и не трябва да работите с никакви данни. Просто кликвате и гледате“.

Разбира се, не всички хитови ТВ сериали са достижими за Netflix, въпреки че се въртят по популярните торент сайтове. Сред тях са заглави на НВО като Boardwalk Empire, Game of Thrones и The Newsroom, чиито права кабелната мрежа не желае да сподели с никого. Така изглежда, че дори и хората, които разчитат на Netflix, ще трябва да продължат да търсят други начини за тяхното гледане.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ