Финанси
|Компании
|Енергетика
|Икономика
|Пазарни проблеми: Производството на вино във Франция е спаднало до най-ниското си ниво от 50-те години

Производството на вино във Франция е спаднало до най-ниското си ниво от 50-те години на миналия век. До края на 2024 г. обемът е бил само 37 милиона хектолитра, което е с 23% по-малко отколкото през 2023 г. Това се посочва в данни, отчетени в сп. Vinetur.
Спадът се обяснява с метеорологичните условия - продължителните пролетни дъждове, късните слани и широкото разпространение на плесен са, увредили почти всички ключови винарски региони. Спадът в производството в Шарант, Жюра и долината на Лоара надхвърли 30%, а в Бордо и Шампан - в рамките на 10-20%.
Това все още не е оказало съществено влияние върху износа. Обемът на доставките се е увеличил с 0,7%, достигайки 11,17 милиона хектолитра, но приходите от износ са спаднали с 3%, до 10,9 милиарда евро. Доставките за Китай обаче са намалели рязко - с повече от 17%, което авторите на отчета отдават на забавянето на китайската икономика и засилената конкуренция от Австралия.
Вътрешното потребление също продължава да намалява, достигайки 23 милиона хектолитра - най-ниското ниво от 1961 г. Най-голям спад е регистриран в категорията червени вина, особено в масовия сегмент. Белите и евтините вина Vins de France показаха относителна устойчивост. Вносът на пенливи вина, особено Prosecco, се е увеличил, което показва промяна в предпочитанията на потребителите към по-достъпни алтернативи на шампанското, пише Vinetur.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.