Ръководителят на отдела за доверие и безопасност на OpenAI напуска поста си

Ръководителят на отдела за доверие и безопасност на OpenAI напуска поста си

Ръководителят на отдела за доверие и безопасност на OpenAI Дейв Уилнър напуска компанията, съобщи той в публикация в LinkedIn в петък, съобщава Ройтерс. Той се позова на натиска, който работата оказва върху семейния му живот, и заяви, че ще бъде на разположение за консултантска работа.

OpenAI не отговори веднага на въпросите за напускането на Уилнър.

Отделите за доверие и безопасност играят важна роля в технологични компании като OpenAI, Twitter, Alphabet и Meta, които се опитват да ограничат разпространението на реч на омразата, дезинформация и друго вредно съдържание в своите платформи.

В същото време се засилват опасенията, че ИИ ще излезе извън контрол.

Уилнър пое поста в OpenAI през февруари миналата година, след кариера в Airbnb и Facebook. Той обоснови решението си да напусне с нарастващите изисквания на работата, които се отразяват на семейния му живот.

"Мисля, че всеки, който има малки деца и много интензивна работа, може да разбере това напрежение, а през последните няколко месеца наистина разбрах, че ще трябва да дам приоритет на едното или другото", казва той в публикацията.

"Това лято преместих обучението на децата да плуват и да карат колело на първо място сред целите и ключовите резултати“ допълни той.

Подкрепяната от Microsoft OpenAI, чийто чатбот с изкуствен интелект ChatGPT е най-известният в света, заяви, че разчита на своя екип за доверие и безопасност, за да изгради "процесите и възможностите за предотвратяване на неправомерна употреба и злоупотреба с технологиите с изкуствен интелект“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ