Сингапур се превръща във водещ център за златната индустрия, тъй като търговията се измества на изток

Сингапур се превръща във водещ център за златната индустрия, тъй като търговията се измества на изток

Сингапур се превръща във водещ център за златната индустрия, тъй като търговията се измества на изток

Синнгапур е напът да се превърне във водещ център за златната индустрия, тъй като търговията се измества на изток, според Световния златен съвет (WGC).

Една от основните причини е, че потреблението на злато в големите нововъзникващи икономики нараства и по-голямата част от тези пазари са концентрирани в Азия, коментира Шаокай Фан, ръководител на отдела за Азиатско-тихоокеанския регион и шеф на отдела за централните банки.

Близостта на Сингапур до тези централни банки, които активно купуват злато, е друг фактор, добави той.

„Центърът на гравитацията  на пазара на злато се измести на изток, като Сингапур е на идеална позиция  за потенциална опорна точка на този нов баланс“, каза Фан на конференцията в Сингапур посветена на благородните метали.

Китай е най-големият потребител на злато в света, а централната му банка е най-големият купувач на кюлчета, тъй като страната се стреми да увеличи своите златни резерви.

Сред централните банки Народната банка на Китай беше най-големият купувач на злато през 2023 г.

Япония също показа продължаваща устойчивост на търсенето на злато, записвайки най-силното търсене на златни бижута през първото тримесечие от 2019 г. насам, показа неотдавнашен доклад на WGC.

По същия начин Южна Корея регистрира най-рязкото тримесечно увеличение на покупките на злато за повече от две години.

Освен това Сингапур е в непосредствена близост до около 25% от световния капацитет за добив на злато.

„Сингапур е готов да води пазара на злато в бъдеще“, каза Фан, като уточни, че други фактори, допринасящи за важната роля на Сингапур в бъдещето на пазара на злато, включват ангажимента на страната за политическа стабилност и премахването на данък върху продажбите на инвестиционно злато.

„Премахването на GST върху инвестиционното злато в Сингапур и създаването на рафинерии с доставка тук укрепиха Сингапур като водещ център за търговия със злато“, обясни Фан.

От октомври 2012 г. правителството на Сингапур освободи от данъка върху стоките и услугите (GST), известен също като данък върху продажбите, благородните метали с инвестиционен клас.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ