БАН излиза на протест в столицата

БАН излиза на протест в столицата

БАН излиза на протест в столицата

В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките излизат на протестно шествие със свещи пред Централната сграда на Академията в София. Поводът е предвидения за следващата година бюджет на БАН, съобщиха от научната институция, който е с 5 млн. лв. по-малко от тазгодишния. За

За нормалното съществуване на БАН са необходими между 95 и 98 млн. лв., заяви председателят на академията акад. Никола Съботинов. Субсидията а тази година е 59 млн., а за следващата правителството е предвидило 54 млн. лв. Недостатъчното финансиране може да доведе до спирането на метеорологичната служба към академията, както и на сеизмологичната лаборатория, твърдят недоволните учени.

Ръководството на БАН настоява за среща с премиера Бойко Борисов."Хазната не е брашнен чувал да го тупаш непрекъснато и да пада. В европейските фондове стоят 7 млрд. лв. за наука и всеки има право да получава от тях. Да се постараят малко", коментира междувременно Борисов в предаването "Тази сутрин" на bTV.

От тази сутрин служителите на Националния археологически институт и на Института по оптически материали и технологии започнаха да протестират.

“Нашата институция започва протестни действия срещу липсата на пари за заплати до края на годината, унищожителния за академията бюджет, предвиден в проекта за Закон за държавния бюджет на Република България за 2012 г., ниските заплати на археолозите, далеч неотговарящи на значението, което се придава на археологията и културното наследство”, съобщиха от Националния археологически институт.

В 18 часа днес двата института ще се присъединят към основното шествие на колегите им пред Централната сграда на БАН.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ