Бойко Благоев: Изборът е да се оплакваме или да се опитаме да променим нещо

Бойко Благоев: Изборът е да се оплакваме или да се опитаме да променим нещо

Бойко Благоев: Изборът е да се оплакваме или да се опитаме да променим нещо

"В медиите се говори, че хиляди, милиони българи заминават за чужбина. Не се казва обаче че някои от заминалите, при това млади, се връщат. И се развиват в бизнеса в България."

Думите са на Бойко Благоев, мениджър проекти на сдружение "Тук-Там". Повече от пет години то свързва българи с опит и образование в чужбина. Бойко е част и от ядрото на сдружение Фрий София Тур, което организира безплатните туристически обиколки на София, Пловдив и Варна"

Бойко е млад предприемач, който ежедневно общува с чужденци. Чувства се добре у нас, въпреки че многократно е могъл да замине. Той бе сред участниците в тазгодишното, трето поред издание на форума на списание "Мениджър" "Образът на България по света".  Ето и неговата гледна точка

"Наскоро имах удоволствието до помагам в превода на английски журналисти, дошли да проверят дали хилядите милиони българи ще емигрират във Великобритания с падането на трудовите ограничения за нас в страната. Един от тях беше много разочарован, защото не видя такова нещо всъщност. Въпреки това, когато се върнаха и написаха материалите си, статиите бяха със сензационни заглавия. Например "Милиони заминават за Обединеното кралство". Бяха заснели женския пазар в София.

Радвам се, че има млади хора тук, които се връщат от чужбина. Те виждат проблем и се заемат да го оправят. Трябва да се говори повече за тях. Не очакват всичко да се свърши от Министерство на образованието, например. Специално в образователно отношение в България вече има организации като "Заедно в час", "Джуниър Ачийвмънт", които променят действителността ни към по-добро. Нещата се случват, наистина. Малко по малко. Изборът ни е да се оплакваме или да променим нещо.

В нашата организация "Тук-Там" отначало си задавахме въпроса "Защо се върна?". Сега тя стана на 5 години и се питаме "Защо остана?".

Един от най-големите проблеми на страната ни според мен идва от сблъсъка на очакванията и образованието. Аз лично учих специалност "Международни отношения", записвайки я с идеята, че ще стана дипломат. Сами разбирате колко наивна е била тази идея за времето – не можем всички 120 души випуск, който излизаме завършили тази специалност, да ставаме дипломати. Поне не официално.

Човек трябва да се ориентира добре, когато решава какво да учи. В същото време не всички можем да станем IT специалисти или инженери. Въпреки че в тези браншове най-лесно ще си намериш работа.

Искам да отбележа, че българите в чужбина не бива да се идеализират. Те не са суперхора. Навсякъде има способни хора и такива, които не са толкова способни. Тук и там.

В България съм, защото виждам смисъл от това което правя. Виждам директни резултати от усилията си. Това ме прави много щастлив."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ