Борисов: Е как ще стигнат парите в болниците при заплати 40-60 хил. лева на лекар?!

Борисов: Е как ще стигнат парите в болниците при заплати 40-60 хил. лева на лекар?!

"В четири болници отново се натъкваме на заплати от порядъка на 40 000 - 60 000 лв. на доктор. Е как ще ни стигнат парите? Целият Министерски съвет, всички министри вземат толкова на месец, колкото един доктор. Надявам се поне тези доктори да не излязат на стачка", заяви премиерът Бойко Борисов, който свика спешна среща с лекарския съюз заради липсата на пари в болниците. 

На здравната каса сме възложили да подготвят за септември месец  промяна на закона с инструмент, с който да регулираме и това, обясни той.

В болници, в които наистана е имало нужда от повече средства за дейността през август, обеща Борисов.

Над 1.7 млн. души не си плащат здравните осигуровки, след това обаче в болниците те искат най-добрата здравна помощ. Това трябва да бъде отрегулирано – който не си плаща здравното осигуряване, не може да се надява на адекватно лечение. С близо половин милион са повече болните тази година. Натъкваме се на болници, на които сме платили с 45% повече, отколкото миналата годината. НЗОК трябва да предложи механизъм за санкция към тези здравни заведения, за които се установи, че лъжат и има фалшиви болни. За съжаление всички мерки, които МЗ е предприело, влизат в сила от 2011 г. и се получава един буферен период, в който трябва да плащаме, каза премиерът.

По повечето неща намерихме път за разбирателство, каза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Той обаче отрече данните на Борисов, че болните през тази година са повече. По данни на лекарския съюз хоспитализацията в големите болници е намаляла средно с 10%. Ще има среща между съюза и здравната каса, за да се види къде има разминавания.

Българският лекарски съюз не приема формулата делегиран бюджет. Можем да приемем коригиращи, прогнозни бюджети, но не и цифра, закована за дадена болница. Това е абсурд и го няма никъде по света, заяви Райчинов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ