Борисов обвини предишното правителство за ACTA

Борисов обвини предишното правителство за ACTA

Борисов обвини предишното правителство за ACTA

Договарянето на АСТА е започнало още преди 6 години и предишното правителство носи отговорност за принципното ни присъединяване към споразумението, заяви премиерът Бойко Борисов.

От 2006 г. до октомври 2010 г. са проведени 11 кръга преговори. Държавите членки на ЕС са информирани устно и писмено за преговорите чрез Комитета по търговска политика на съвета, където г-н Станишев е бил информиран устно и писмено.

Министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, българският еврокомисар Меглена Кунева е участвала в заседанията на Европейската комисия, където са се обсъждали тези въпроси, посочи премиерът.

Убеден съм, че за всички тези шест години за пръв път има реален дебат и той се случи сега. Това, за което ние сме упреквани, парадоксално стои точно по обратния начин, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

„Социалистите са водили всички тези преговори. Как не отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. И както за всичко останало, контрата остава пак у правителството, сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вземането на това решение днес”, заяви Борисов.

„Опитаха се да се възползват от тревогите на хората за пореден път. С риск да ги разсърдя, но все пак е хубаво да приемат, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да поеме вината. Не мога да го приема, защото те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца, Трайков, и ще кажат – правителството на ГЕРБ работеше да влезе в сила АСТА. Затова с приемането на тази точка практически ние се оттегляме”, допълни премиерът.

 На днешното правителствено заседание министрите ще гласуват предложението на министъра на икономиката, енергетиката и туризма за спиране на участието на България в споразумението АСТА, предаде „Фокус”. България няма да предприема никакви действия по АСТА, включително внасяне за ратификация, до единна позиция на страните от ЕС.

Германия, Латвия, Полша, Чехия и Словакия вече замразиха дейностите около ACTA заради протести.

Документът беше подписан през януари в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и от България. Извън него тогава останаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ