БСП сяда на преговори с „Атака” и ВМРО

БСП сяда на преговори с „Атака” и ВМРО

БСП сяда на преговори с „Атака” и ВМРО

БСП продължава с консултациите за съставянето на новото правителство. Пореден ден работни групи от левицата работят по приоритетите пред бъдещото правителство, съобщи bTV. На „Позитано" 20 ще имат срещи и с „Атака” и ВМРО.

Вчера имаше експертни консултации между социалистите и ДПС по конкретните политики в програмата на кабинета. Не е изключено в новото правителство да бъдат включени и представители на по-малките партии, но на експертни длъжности до ниво заместник-министър. Станишев и Орешарски ще имат последната дума за състава на кабинета.

Междувременно стана ясно първото официално име в кабинета „Орешарски”. Това е д-р Таня Андреева, директор на болница „Шейново”. Тя ще поеме здравното министерство.

Андреева ще предложи законопроект за инкриминиране на нападенията върху медицински лица. Други приоритети, които тя си поставя са да отпаднат лимитите за дейност и финансиране на медицински дейности, тъй като по думите й не бива да има ограничения в лечението. Трета стъпка в по-социалното здравно ведомство ще бъде поевтиняване на лекарствата, а според директорът на „Шейново” болниците като търговски дружества трябва освен грижи, да поемат и своите разходи – например за ремонтни дейности. „Парите за болниците трябва да се разпределят по-балансирано, да няма избрани заведения, които да са свръхфинансирани, а други ощетявани. Средствата от здравните осигуровки трябва да се използват за здраве", заяви тя.

Кандидат здравната министърка поясни пред bTV, че е приела поста след разговори с председателя на БСП Сергей Станишев. Причина да се съгласи са многото допирни точки, които има с програмата на левицата. Андреева описа виждането на БСП за здравеопазването като много по-социално. „ Държавата трябва да се намеси в момента на огромна заболеваемост на българите, демографски срив, достигащ следвоенни нива.”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ