България

Политика

|

Общество

|

Бунт и ултиматум от ВМРО за бежанците в София

Бунт и ултиматум от ВМРО за бежанците в София

Спонтанен протест, оглавен от ВМРО, изпълни столичната ул. „Пиротска” днес. На него „воеводите” огласиха публично ултиматим до седмица управляващите „да изчистят държавата” от нелегални имигранти. Иначе, „лично ще се разправим с тях!”, заплаши зам.-председателят на организацията и общински съветник Ангел Джамбазки.

Повод за недоволството стана извършен опит за въоръжен грабеж тази нощ, при който 20-годишна студентка е била нападната на ул. „Пиротска” и прободена 10 пъти с нож. Момичето е в „Пирогов”. То е било нощна смяна в малък магазин за хранителни стоки. Около 02.00 ч. през нощта забелязало, че мъж се опитва да открадне нещо. Опитало се да го спре и тогава той я нападнал. Извършителят все още не е известен, но от ВМРО обявиха, че е „афро-арабин”. Джамбазки добави подробности, че според него нападателят е от северноафрикански произход и е алжирец, без да уточнява откъде има такава информация.

Нападнатото момиче се казва Виктория и от 11 години участва в ансамбъл за народни песни и танци „Гоце Делчев", заяви още Джамбазки пред насъбралите се десетки граждани и привърженици на ВМРО на мястото, където е станал инцидента. Младежите от състава също бяха дошли, за да изкажат подкрепата си за своята приятелка. В карето около Халите, между ул. "Пиротска" и "Цар Симеон" видимо се увеличават от август насам чужденците от афроамерикански и арабски произход. Движат се на големи групи, състоящи се предимно от мъже. А ул. "Цар Симеон" вече е известна като "арабската уличка", защото изцяло е превзета от представители на този етнос, разказват очевидци. Напоследък, зачестяват полицйските проверки в района и чужденците моментално изчезват, но след акциите отново се появяват, добавят те.

Джамбазки обвини за случващото се „бездействието и бездушието на мерзавците, които управляват държавата" и предупреди: „От днес нататък отказвам всякаква отговорност за събития, които може да се разиграят и за потърпевши „сирийци". Или ще има ред в държавата ни, или ще играе сопата, заплаши Джамбазки.

Той призова всички софиянци да се съберат утре в 1 часа пред пилоните на НДК и да донесат със себе си по един бял лист, на който да пише Вики. Очаква се акцията да прерасне в протестно шествие.

Междувременно МВР съобщи, че нападателят е разкрит и в момента се провежда операция по задържането му. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров уточни, че самоличността на нападателя е установена, но не я съобщи. Той допълни, че са откраднати и пари от магазина.
По информация на БНР нападателят е родом от страна в Северна Африка и е влязъл в България преди повече от 6 месеца.
От сутринта полиция и жандармерия извършва масови проверки на бежанци, които са на външни адреси в центъра на София.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ