Български авиодиспечери се включват в международен протест

Български авиодиспечери се включват в международен протест

Български авиодиспечери се включват в международен протест

Авиодиспечерите в 11 държави от ЕС ще се включат в общи протестни действия утре срещу инициативата „Единно европейско небе”, която предвижда създаването на обединено въздушно пространство за целия Съюз, се казва в комюнике на Европейската федерация на транспортните работници (ЕФТР).

Диспечерите в Белгия, Чехия, Италия, Португалия, Испания и Словакия ще работят в ограничен режим в сряда, докато в Австрия, Великобритания, България, Унгария и Латвия ще бъдат организирани други форми на протест, включително информационни кампании, предаде bTV. Франция вече е засегната от тридневна стачка на авиодиспечерите, която започна днес, заради тревогите, че плановете на ЕС ще се отразят на условията за работа и безопасност. Около 1800 полета са отменени днес във Франция.

Очаква се в рамките на деня Европейската комисия да внесе нови предложения, с които да ускори реформата системата за контрол на въздушния трафик над Европа, в рамките на десетилетие усилия за създаване на „Единно европейско небе”.

ЕФТР обединява 250 хил. служители в сектора на авиацията, сред които 25 хил. авиодиспечери, в 27-те държави-членки на ЕС.

Експертите оценяват загубите от фрагментирането на контрола на въздушния трафик от държава на държава на близо 6 млрд. евро годишно за авиокомпаниите и пътниците. В допълнение се увеличава със средно по 42 километра разстоянието прелитано при всеки полет.

Инициативата на Европейската комисия „Единно европейско небе" (ЕЕН) е израз на усилията на Европейския съюз за подобряване на организацията на аеронавигационното обслужване в Европа с цел създаване на достатъчен капацитет за обслужване на нарастващия брой полети на континента, намаляване на закъсненията, повишаване на безопасността и разходната ефективност, както и намаляване на въздействието върху околната среда. Повече подробности за инициативата можете да прочетете тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ