Валери Симеонов обвини президента в предателство заради ветото, Борисов свиква депутатите от ГЕРБ

 Валери Симеонов обвини президента в предателство заради ветото, Борисов свиква депутатите от ГЕРБ

Валери Симеонов обвини президента в предателство заради ветото, Борисов свиква депутатите от ГЕРБ

Лидерът на Патриотичен фронт Валери Симеонов определи като национално предателство решението от днес на президента Росен Плевнелиев да наложи частично вето върху промените в Изборния кодекс. В същото време, премиерът и лидер на ГЕРБ съобщи на страницата си във Фейсбук, че свиква във вторник ПГ на ГЕРБ по повод върнатите за повторно обсъждане текстове, касаещи гласуването на българите в чужбина

"Решението на президента да наложи вето върху Изборния кодекс е национално предателство в името на собствени политически амбиции", обвини в интервю за Агенция „Фокус” председателят на НФСБ Валери Симеонов. „Честно казано, очаквах точно такова негово решение", коментира той. "Цялата тази акция на вдигане на шум, ужким от нашите сънародници в чужбина, а всъщност организирана от 5-6 човека, беше за да се „подготви почвата” за едно „обяснимо” на пръв поглед решение на българския президент под предтекст: „Ето на, българите в чужбина негодуват, аз няма как да не се погрижа за техните интереси”, смята Симеонов. „Поведението му беше очаквано, но ако ме питате как бих го характеризирал – по-никакъв начин, освен като национално предателство в името на собствени политически амбиции. За мен няма никакво съмнение, че Плевнелиев подготвя кандидатурата си за втори президентски мандат”, допълни лидерът на НФСБ.

Според него, държавният глава връща правото на живеещите изселници от България в Турция да гласуват, с което връща и възможността българската държава да бъде манипулирана отвън – от Турция, чрез вкарваните между 6 до 10 депутати в Народното събрание с гласове от Турция. Връщането на старите текстове от Изборния кодекс в комбинация "със задаващата се неоосманистка политика на Ердоган" може да докара 200-300 хиляди гласа от Турция. „Тогава ще стане ясно сатанинското дело, което е извършил псевдобългарският президент Плевнелиев. Тогава ще имаме група от 30-40 избрани от Турция депутати на ДПС и на ДОСТ, а отделно ще бъдат и тези, които са в България, така че, горко ѝ на майка България”,  казва още Симеонов. Той се надява промените в изборното законодателство да не бъдат отхвърлени по време на новото им обсъждане.

Заради наложеното частично вето, премиерът Бойко Борисов събира Парламентарната група на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, съобщи самият той на страницата си във Фейсбук. "Отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството, ще вземем решение за да вземат решение по ветото на президента Плевнелиев за текстове от Изборния кодекс, предложени от Патриотичния фронт.", посочи Борисов.

"Партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази (б.р. Мая Манолова, която оглави специална парламентарна комисия за ремонт на Изборния кодекс по времето на правителстовото на Орешарски", отбелязва Борисов.

"Аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас. Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите", декларира премиерът и допълва, че ще продължи да води разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото "стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани".

"Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус.", казва Борисов.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ