Решено: Пенсионната възраст се увеличава с четири месеца от 1 януари догодина

Решено: Пенсионната възраст се увеличава с четири месеца от 1 януари догодина

От 1 януари 2012 г. пенсионната възраст ще се увеличава с по четири месеца всяка година до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65-годишна възраст за мъжете. Това решиха депутатите след бурни спорове, продължили повече от 12 часа.

С параграф 6 от бюджета за държавното обществено осигуряване се вдига и стажът за пенсиониране в сектор "Сигурност" от 25 на 27 години. Увеличават се и периодите за изчисляване на обезщетенията за безработица и майчинство от 18 на 24 месеца. Пенсиите ще се индексират само с ръста на инфлацията като това правило обаче ще влезе в сила чак от началото на 2013 г.

Обезщетенията при пенсиониране в полицията и армията се намаляват от 20 на 15 заплати, решиха още народните избраници.

Промените бяха одобрени от 78 депутата на ГЕРБ и четирима независими. 51 народни представители от опозицията гласуваха против, а двама независими се въздържаха.

Пенсионната реформа трябваше да бъде приети вчера, но до полунощ депутатите така и не стигнаха до окончателно гласуване, след безкрайни спорове.

Ето някои от изказванията по време на днешните дебати:

Правителството не реформира, а отнема права на българите, заявиха социалистите. „Парламентарната група на Коалиция за България не приема увеличаването на възрастта за пенсиониране”, каза Емилия Масларова.

„За 20 години - от 2000 г. до 2020 г. - необходимият осигурителен стаж на жените в България се увеличава със 17 години. В коя страна се увеличава близо 2 пъти изискуемият осигурителен стаж”, попита още Масларова.

Социалистите се заканиха, че ще сезират Конституционния съд за пенсионната реформа.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов посочи, че пенсионната реформа се прави без дълъг хоризонт. Той предложи увеличаването на възрастта за пенсиониране да започне, както беше договорено, от 2021 година с мотива, че никой от основните параметри на пенсионната реформа не се е променил.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че се обсъжда мярка със стратегическа, а не с тактическа насоченост, която ще даде ефект едва след 2 години. „В момента ще причини само проблеми, ще задълбочи дефицита, ще натовари бюджета, защото хората ще си подадат оставките, ще търсят тия 20 пенсии при пенсиониране, ще търсят начин да се пенсионират по-рано и т.н. Разбирате ли го това вие от мнозинството?”, попита реторично лидерът на ДСБ.

Социалният министър Тотю Младенов за пореден път обясни, че началото на пенсионната реформа е било договорено след серия от дискусии за началото на 2021 г., но това се е случило, когато тенденцията е била, че Европа ще излезе от кризата.

„Европа отива в една тежка ситуация по отношение на икономиката и по отношение на нейните финанси, което няма как да не се отрази и на българската икономика, и на българските осигурителни системи”, обясни Тотю Младенов.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ