Заводът в Горни Лом с актове за нарушения две седмици преди взрива

Заводът в Горни Лом с актове за нарушения две седмици преди взрива

Заводът в Горни Лом с актове за нарушения две седмици преди взрива

Проверка, извършена преди 15 дни от Областната дирекция на МВР във Видин е открила редица нарушения в работата на фирмата "Видекс" АД, чийто завод в Горни Лом бе пометен от мощна експлозния малко след 17.00 . днес. Издадени са били и съответните актове за констатираните нередности, но за голямо съжаление, 15 дни по-късно става този взрив, заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов след извънредно заседание на Министерски съвет. Правителството се събра заради тежкият инцидент, при който според последна информация от bTV, но непотвърдена официално, е възможно жертвите на експлозията да са 15. Поне толкова се предполага, че са били на смяна днес следобед, когато внезапно е избухнал взрива. Три жени са ранени, като сред тях е съпругата на кмета на с. Горни Лом. Те са били до портала на завода, когато е станала експлозията, намиращ се на около километър от предприятието

"Явно дисциплината в тази фирма не е била на висота, защото 2010 г. също е имало такова произшествие”, заяви още министър Бакалов. Назначената преди две седмици проверка е била във връзка с разследване на ДАНС, уточни той. Тогава във фабриката са влезли и екипи от КОС, които са проверили цялата фирма и са направили предписания и актове. Фирмата е добивала взривни вещества и е извършвала утилизация на мини

Не е ясно от какво точно е предизвикан взрива и какви са мащабите на пораженията. Местни хора твърдят, че са видели в завода днес да пристигат 7 камиона с мини за обезвреждане.

„Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Именно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието, но без разследване и без да влязат екипите от МВР и следователите няма как да заемем каквато и да е позиция”, коментира още министър Бакалов.

През 2010 г. при подобен  инцидент в завода Миджур в село Горни Лом бяха ранени четирима работници, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени от избухнал пожар. Три години по-рано, през 2007 е имало друга експлозия в завода, при която един мъж загива, а една жена е ранена.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ