Затвор за нападение над лекари

Затвор за нападение над лекари

Затвор за нападение над лекари

Депутатите приеха промени в Наказателния кодекс за инкриминиране на нападението над медицински лица. Медицински лица са лекари, лекари по дентална медицина, акушери, магистър-фармацевти, медицински сестри.

„С този закон предупреждаваме всички, които се опитват да посягат на лекари, екипи на бърза помощ, учители, възпитатели, че санкциите ще бъдат строги с цялата строгост на закона, защото тези хора, които работят в наш интерес и се грижат за нашия живот и здраве, възпитават нашите деца, трябва да бъдат защитени”, заяви при представяне на законопроекта депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

Наказанието за нападение над лекари и учители да е същото като за нападение срещу полицай. Това приеха на първо четене депутатите в края на май. Според текстовете в Наказателния кодекс лека телесна повреда, нанесена на полицай, се наказва с до 3 години затвор и с до 10 години, ако поражението е тежко.

До тази мярка се стигна, след като в нощта срещу 25 май лекарски екип на Спешна помощ бе нападнат от пияни граждани в столичния квартал „Овча купел”. При инцидента пострадаха лекарят, медицинската сестра и шофьорът. Въпреки нападението медицинският екип успя да си свърши професионално работата и да откара пациентката, за която е бил подаден сигналът.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ