Изборният ден вече ще е от 07.00 до 20.00 ч.

Изборният ден вече ще е от 07.00 до 20.00 ч.

Изборният ден вече ще е от 07.00 до 20.00 ч.

Изборите ще започват в 07.00 ч. и ще приключват в 20.00 ч., реши парламентът при приемането на второ четене на текстове от Изборния кодекс. Така, на практика се измества с час изборния ден, който досега бе от 06.00 ч. до 19.00 ч. Мотивите на вносителите от ГЕРБ са, че така ще се даде възможност на максимален брой хора да упражнят правото си на глас, а не да се стига до ситуации с извънредно удължаване. Запазва се и практиката ако пред избирателните секции има опашка в 20.00 ч., представители на избирателната комисия да удостоверят броя и самоличността им и да ги допуснат до гласуване, но не по-късно от 21.00 ч.

Депутатите решиха още избирателят да получава избирателната бюлетина публично, от член на секционната избирателна комисия бюлетина, която ще се откъсва от кочан и ще се подпечатва с печата на комисията в момента на получаването й. Избирателят ще може да гласува със знак „Х” със синя химикалка, в квадратчето пред наименованието на избраната от него партия. Вписването в бюлетината на специални символи като букви, цифри или други знаци ще правят гласа недействителен. Както и досега бюлетините ще бъдат интегрални, а не отделни за всяка партия.

Редовете на отделните партии, коалиции от партии и независими кандидати се отделят един от друг с празен ред и плътна черна хоризонтална линия. Когато партия или коалиция от партии не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район, в бюлетината не се изписва нейният номер и за нея не се оставя празен ред.

По-рано днес депутатите решиха предизборната кампания да се води само на български език. Народните представители отхвърлиха предложението на ДПС при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги да може да се ползват и други езици, освен българския.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ