Колко похарчиха партиите предизборно

Колко похарчиха партиите предизборно

Колко похарчиха партиите предизборно

ДПС, Коалиция за България и коалицията между ДСБ и Българския демократически форум са похарчили най-много в кампанията за предсрочните избори, които се проведоха на 12 май. Това става ясно от публикуваните днес от Сметната палата 33 отчета за приходите, разходите и поетите задължения за плащане по предизборната кампания.  25 политически партии, 7 коалиции от партии и 1 инициативен комитет са представили в срок отчетите си. Две партии и един инициативен комитет изобщо не са се отчели пред  Сметната палата - Национално патриотично обединение и Национално движение Единство, както и инициативен комитет регистриран от РИК Плевен.

Една партия – Християн-социален съюз е представило отчета си след предвидения в Изборния кодекс едномесечен срок, но той не е публикуван, тъй като не е в изисквания електронен формат.

Движението за права и свободи е похарчило за предизборната си кампания 3,959 млн. лв. В отчета си партията посовва, че по-голямата част от тези средства са от държавна субсидия (над 2,741 млн. лв.), а останалите са били събрани от членски вноски (1,242 млн. лв.). Най много средства ДПС е похарчило за външни услуги (над 2,132 млн. лв.), като 854 хил. лв. са били за медийни кампании.

Коалиция за България е похарчила 2,91 млн. лв., от които по-голямата част от тях са представени като "собствени средства". Левицата има и множество дарители, повечето от които са дарявали суми под 500 лева, но са отдавали и вещи за нуждите на кампанията. Коалиция за България е изразходвала почти 1,8 млн. лв. за медийни кампании.

Коалицията Демократи за силна България И Български демократически форум (ДСБ и БДФ) е изразходвала 2,104 млн. лв. – повечето „собствени средства”. 1,625 млн. от тази сума е била дадена за медийна кампания.

Спечелилата най-много гласове партия на изборите - ГЕРБ е изразходвала почти 1,96 млн. лв. - всичките получени от държавна субсидия. В медиите ГЕРБ е инвестирала предизборно 952 224 лв.

Четвъртата партия, влязла в парламента – „Атака", е направила кампания за 584 хил. лева, декларирани, че са от държавна субсидия.

Партията на Меглена Кунева е направила кампания за 1,2 млн. лева.

Колко и за какво са похарчили можете да се запознаете подробно тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ