Кратка среднощна окупация на парламента заради ранен таксидижия

Кратка среднощна окупация на парламента заради ранен таксидижия

Кратка среднощна окупация на парламента заради ранен таксидижия

Таксиметровите шофьори пробваха за трети път да окупират българския парламент в знак на протест срещу липсата на сигурност в страната, но този път не им се получи. Около 3 ч. по-малко от 100 шофьори се събраха на площад "Народно събрание", след като техен колега бе прострелян. Поилицията отцепи района и бързо ги убеди да се разотиват.

По сведения на МВР таксиметров шофьор е бил прострелян през нощта в София след скандал с друг шофьор. Инцидентът е станал в центъра на града - на бул. „Васил Левски” и „Дондуков”. Докато пътували, двамата шофьори на няколко пъти се засичали, после слезли да се разправят и се стигнало до стрелбата.

Раненият отдясно в гърдите 25-годишен таксиджия е добре, съобщиха от "Пирогов".

Стрелецът е задържан, съобщиха от МВР. Таксиметровият шофьор е предизвикал конфликта, заяви директорът на СДВР Валери Йорданов. "По категоричен начин е установено, че шофьорът на таксиметровия автомобил предизвиква скандала, като слиза на кръстовището на бул. "Дондуков" и бул. "Васил Левски" и започва да нанася побой на водача на другия автомобил. Жената, която е била пътничка в другия автомобил, се опитва да разтърве биещите се, но таксиметровият шофьор й нанася удар. Тя пада на земята. След това мъжът произвежда изстрел срещу таксиметровия шофьор и го ранява в областта на дясното рамо", обясни комисарят.

"Водачът на таксиметровия автомобил е криминално проявен. Мъжът, който е стрелял, има издадено разрешително за оръжие", добави Йорданов.

След стрелбата новината се разнесла сред таксиметровите шофьори и те тръгнали на протест. Повечето обаче били против акцията и до окупация на Народното събрание фактически не се стигна. Към 5 часа сутринта, след като полицаите си поговориха с тях, таксиджиите се разотидоха.

Два пъти досега таксиметровите шофьори блокираха столичния център заради инциденти, като протестираха срещу липсата на сигурност в България.

Първия път беше преди 10 години, по време на правителството на Иван Костов, когато бе намерено убито детето на таксиметров шофьор. След това се оказа, че убийцата е майката.

Втория път беше при правителството на Сергей Станишев, когато пътник наръга таксиджия в "Люлин".

И при двете обсади полицията залови почти светкавично извършителите на престъпленията. 

Още------------------

62 акта за различни нарушения е имал таксиметровия шофьор. Отнети са му били 128 контролни точки, съобщи МВР. Според формулировката, използвана от пресцентъра на вътрешното ведомство, "свидетелството му за управление е обявено за отнемане". Той е криминално проявен - регистриран за кражба през 2003 г. и незаконна таксиметрова дейност през 2010 година.

Според официалното съобщение "в хода на проведените действия по разследването е установено, че след конфликтна ситуация на пътя при червен светофар на кръстовището на „Васил Левски” и „Дондуков” таксиметровият шофьор и мъж, пътуващ във „Фолксваген Поло”, излизат от колите и започва сбиване. Таксиметровият шофьор поваля опонента си на земята и му нанася множество удари с юмруци по главата. В същия момент съпругата на потърпевшия, която управлявала фолксвагена, се опитва да се намеси, но също е повалена на земята. Мъжът й успява да се върне до колата и да произведе изстрел. Предстои експертиза на модела, марката и калибъра на оръжието".

Семейството, участвало в инцидента, е задържано за 24 часа. В.Л. (48 г.) и съпругата му Р.Л. (40 г.) са лекар и медицинска сестра в Медицинския институт на МВР.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ