Министерство на финансите пуска новини от Ройтерс

Министерство на финансите пуска новини от Ройтерс

Министерство на финансите пуска новини от Ройтерс

Добра новина за България беше разпространена от сайта на финансовото министерство. Любопитното в случая е, че ведомството се позовава не на свои, вътрешни и официални източници, а на авторитетната новинарска агенция „Ройтерс”. Явно и ведомствата напоследък предпочитат да научават новините по обичайните канали, вместо да ги произвеждат.

Все пак да я съобщим и ние: България се нареди сред нискорисковите държави на международните финансови пазари.

Стойността на застраховката срещу фалит на Република България, измервана чрез показателя CDS (Credit Default Swaps) за 5-годишен период, се установи на най-ниското си ниво от края на май тази година - 277 базисни пункта, предаде Ройтерс. Според CMA DataVision стойността на този показател за страната ни е 272 базисни пункта, които определят България като стабилна на финансовите пазари.

Цената на застраховката срещу фалит за страната ни намалява значително от средата на юни като с очаква тази тенденция да се запази и през следващите седмици. България се възприема като държава с риск, много по-нисък от този на Унгария, Румъния, Латвия и Гърция, коментира още агенцията. За сравнение, показателят за Унгария се е

установил на 321, този за Румъния бележи слабо увеличение, достигайки 347 базисни пункта. За Латвия той е 323 базисни пункта, за Гърция е все още около 750, за Литва - 240, а за Португалия - 220 базисни пункта. За Испания се увеличи от 175 на 180 базисни пункта.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ