Министерство на финансите пуска новини от Ройтерс

Министерство на финансите пуска новини от Ройтерс

Добра новина за България беше разпространена от сайта на финансовото министерство. Любопитното в случая е, че ведомството се позовава не на свои, вътрешни и официални източници, а на авторитетната новинарска агенция „Ройтерс”. Явно и ведомствата напоследък предпочитат да научават новините по обичайните канали, вместо да ги произвеждат.

Все пак да я съобщим и ние: България се нареди сред нискорисковите държави на международните финансови пазари.

Стойността на застраховката срещу фалит на Република България, измервана чрез показателя CDS (Credit Default Swaps) за 5-годишен период, се установи на най-ниското си ниво от края на май тази година - 277 базисни пункта, предаде Ройтерс. Според CMA DataVision стойността на този показател за страната ни е 272 базисни пункта, които определят България като стабилна на финансовите пазари.

Цената на застраховката срещу фалит за страната ни намалява значително от средата на юни като с очаква тази тенденция да се запази и през следващите седмици. България се възприема като държава с риск, много по-нисък от този на Унгария, Румъния, Латвия и Гърция, коментира още агенцията. За сравнение, показателят за Унгария се е

установил на 321, този за Румъния бележи слабо увеличение, достигайки 347 базисни пункта. За Латвия той е 323 базисни пункта, за Гърция е все още около 750, за Литва - 240, а за Португалия - 220 базисни пункта. За Испания се увеличи от 175 на 180 базисни пункта.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ