МФ: Подкрепяме всички идеи за фискална стабилизация в Европа

МФ: Подкрепяме всички идеи за фискална стабилизация в Европа

МФ: Подкрепяме всички идеи за фискална стабилизация в Европа

България подкрепя всички идеи за постигане на фискална стабилизация в Европа и е първата, която въведе в националното си законодателство предшественик на обсъжданите в момента правила за засилване на бюджетната дисциплина на държавите-членки на ЕС. Това каза заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, която взе участие в кръгла маса във Виена, посветена на България. Дискусията е част от Euromoney форум за Централна и Източна Европа, който се провежда в австрийската столица. Според Пенчева, въвеждането на националния Пакт за финансова стабилност е силен аргумент на страната ни, която активно участва в диалога на всички равнища по обсъждания пакет от дисциплиниращи правила.

Зам.-министър Пенчева подчерта, че правителството създава подходящи условия за насърчаване на инвестициите и развитието на малкия и средния бизнес, като запази финансовата стабилност и създаде предсказуема данъчна среда. На дневен ред е подобряването на услугите на държавната администрация за гражданите и бизнеса чрез ускореното въвеждане на електронното правителство. Новият Закон за публично-частното партньорство, който предстои да бъде разгледан от парламента, също ще подобри условия за инвестиции у нас, допълни тя.

Пенчева отново припомни, че България има едно от най-ниските равнища на държавния дълг спрямо БВП и е третата държава с най-нисък бюджетен дефицит в Европейския съюз. Тя изтъкна още високата капиталова адекватност и ликвидност на българската банкова система и посочи резултатите от първите за годината аукциони на държавни ценни книжа, които проведе Министерство на финансите, при значителен интерес на финансовите инвеститори. През декември 2011 г. дългосрочният лихвен процент за България, който е критерий от Маастрихт, продължи да намалява и достигна най-ниската си стойност от ноември 2008 година, припомни още Боряна Пенчева. По думите й, положителната тенденция на спад на дългосрочната доходност показва високата оценка на инвеститорите към провежданата от България политика на фискална и строга бюджетна дисциплина.

Ежегодно форумът Euromoney събира политическия и икономическия елит на Европа на дискусия и анализ на възможностите и предстоящите предизвикателства пред европейската икономика. Дискусиите продължават и днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ