Над 4 300 проверки за пушене на закрито в рамките на седмица

Над 4 300 проверки за пушене на закрито в рамките на седмица

Над 4 300 проверки за пушене на закрито в рамките на седмица

Проверките за пушене на закрито продължават с пълна сила. За по-малко от седмица здравните инспектори са извършили 4341 дневни и нощни проверки на 4195 обекта. Издадени са 9 наказателни постановления и 77 предписания, съставени са 4 акта за нарушения на физически лица

Проверени са 1 074 обекта за хранене и развлечение, 313 детски и учебни заведения, 1 179 лечебни и здравни заведения.

Предмет на контрол са били 1 615 други видове обекти с обществено предназначение - обществени и административни сгради, спортни обекти, хотели, социални домове, аптеки и дрогерии, обекти за търговия, хранителни обекти, игрални и интернет зали, фризьорски и козметични салони, оптики, площадки за игра, плувни басейни, транспортни средства, студентски общежития, театри и кина. Здравните инспектори са проверили и 128 открити обществени места - прилежащи терени и тротоари на ОДЗ и ЦДГ, площадки за игра, и др, съобщиха от здравното министерство..

9-те наказателни постановления са съставени в периода 14 – 20 юли на обща стойност 2 700 лв. Съставените 4 акта са наложени на физически лица. Те са били глобени, тъй като са нарушили забраната за тютюнопушене в пералня, бар, казино, пенсионерски клуб.

Издадените 77 броя предписания са за предприемане на необходимите организационни мерки за стриктно спазване на пълната забрана за тютюнопушене в детски ясли, детски градини, училища, аптеки, административни учреждения, банки, РЗОК, инспекции по труда, кафе-аперитиви. 

От 1 юни тази година влезе в сила закон, който забранява пушенето в закрити помещения дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития.

С проекта се въвеждат и мерки за ограничаване на консумацията на енергийни напитки от деца и подрастващи като те ще бъдат забранени за продажба за всички до 18 години на територията на детски градини, училища, общежития, лечебни заведения. Забранява се и рекламата на тези напитки, ако е насочена към децата и младежите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ