На опашката сме по качествено здравеопазване

На опашката сме по качествено здравеопазване

Качеството на българското здравеопазване е сред най-ниските в Европа. Това показва последното изследване на Европейския здравно-потребителски индекс. Според него страната ни заема 31 място сред 35 европейски държави по качество на здравеопазването.

След нас са единствено Полша, Латвия, Румъния и Сърбия, а първенецът в класацията с най-добра от европейските здравни системи за четвърта поредна година е Холандия.

Страната ни е втора след Румъния по ниво на детска смъртност, като дори показателите в Македония са по-добри от нашите в това отношение, предаде „Дарик”. Оказва се, че сме и сред лидерите по брой аборти - над 400 на 1000 живородени, като след нас се нареждат единствено Естония и Румъния.

Последни в класацията сме също така по съотношението на болничните разходи към общите разходи в здравеопазването - с малко под 60 на сто.

Според данните обаче страна ни е все още в групата на сравнително добре обезпечените страни като Германия, Литва и Швеция, по отношение на брой лекари на население.

Нашите медици са малко под 400 на всеки 100 000 души. Заедно със Словакия пък страната ни се нарежда на трето място по осигурен достъп на пациента до собственото му досие, след лидерите Дания и Норвегия.

Тук обаче положителната за нас статистика приключва, тъй като се оказва, че България е една от осемте страни, в които няма въведени електронни рецепти - наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ