Обещаното увеличение на заплатите за медицинските работници се отложи

Обещаното увеличение на заплатите за медицинските работници се отложи

Широко разгласеното вчера от здравно министерство увеличаване на заплатите на медицинските кадри с 20% изненадващо бе отложено днес. Причината? Синдикати, работодатели и здравното министерство не подписаха Колективен трудов договор заради добавен в последния момент нов текст.

От Националната асоциация на работодателите в здравеопазването са предложили днес със споразумението да се гарантира финансова стабилност на лечебните заведения, както и да се предвиди ново 10% увеличение на заплатите през следващата година.

От синдикатите заявиха, че трябва да има нова преговори и отказаха да подпишат отрасловото споразумение, предаде bTV. Вчера здравният министър Десислава Атанасова съобщи, че основните лекарски заплати и възнагражденията на всички работещи в лечебните заведения ще бъдат увеличени от 10 до 20% от, считано  1 юли.

Според Колективния трудов договор, нощният труд за медиците трябваше да стане 1 лев на час, а не 50 стотинки. Лекарите бяха скептични, че увеличението на основните заплати ще доведе до реално по-високо заплащане на труда им, защото болниците са търговски дружества и работните заплати зависят от приходите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ