От днес кандидатстваме по проекта за енергийна ефективност на домовете

От днес кандидатстваме по проекта за енергийна ефективност на домовете

От днес започва приемът на документи за кандидатстване по проекта "Енергийно обновяване на българските домове". Това съобщи за БТА Десислава Йорданова, директор на дирекция "Жилищна политика" в регионалното министерство.

Проектът е пилотен за страната. Чрез него ще бъдат обновени най-малко 170-200 сгради. За първи път публичен европейски и национален ресурс ще достигне директно до дома на българина, обясни зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Поне 720 хил. жилища у нас се нуждаят от реновиране. В рамките на проекта на одобрените след кандидатстване ще бъдат отпуснати 50% от необходимите средства. Останалите средства за санирането, изолацията и т.н. ще трябва хората да осигурят сами. В България се отдава сравнително голям дял съфинансиране от публичен ресурс. Това е възможно най-високото равнище в Европа.

Отделни 13 млн. лв. ще бъдат насочени за осигуряване при нужда на нисколихвени заеми и банкови гаранции. Очаква се размерът на кредитите да е между 1000 и 5000 лв. за жилище, според обновяването на отделния апартамент на собственика. Погасяването на заема е разсрочено за десет години с 6-месечен гратисен период.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 50 млн. лв. Парите ще обхванат многофамилни жилищни сгради в 36 градски центрове, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 г., отбелязва „Дарик”. Ще бъдат подменяни дограма, топлинната изолация на външни стени, покриви, ще бъдат ремонтирани ремонтирани вътрешните инсталации. Преди да бъдат одобрени, блоковете ще бъдат проверявани от квалифицирани специалисти, които ще им направят техническо обследване и ще им изготвят технически паспорт и технически одит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ