Парламентарната група на Реформаторския блок също поиска оставката на ВСС

Парламентарната група на Реформаторския блок също поиска оставката на ВСС

Парламентарната група на Реформаторския блок също поиска оставката на ВСС

Парламентарната група на Реформаторския блок също иска оставката на ВСС, стана ясно от изявление на съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, което той направи веднага след Цветан Цветанов, на свикания извънредно тази вечер брифинг в Народното събрание,

Решението е на цялата група, добави Зеленогорски.

Преди това, в присъствието на представители на парламентарните групи от партии в управляващата коалиция, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов излезе с призив към Висшия съдебен съвет да се саморазпусне, с мотива, че окончателно е изчерпал общественото доверие, а членовете му се занимават само с конфликти помежду си.

В специална декларация утре, ПГ на Реформаторския блок ще оповести мотивите за исканата оставка на ВСС както и предложения за извършване на съдебната реформа и за антикорупционното законодателство. „Една значителна част от тях вече са коментирани с ПГ на ГЕРБ”, каза Зеленогорски. Според него цялото общество очаква от ВСС достойна постъпка. „Това е едно искане от нас за един морален акт на всеки член на ВСС. Той не произвежда очакваният продукт от цялото общество. Там се произвеждат само скандали. Мисля, че българският парламент, без да се меси в независимостта на властите, трябва да изрази мнението си”, допълни Найден Зеленогорски като отбеляза, че такова е и желанието на хората, защото народните представители са избрани от тях.

От своя страна Цветан Цветанов подчерта, че народните представители от ПГ на ГЕРБ призовават за политически консенсус и ясен времеви график за реализиране на законовите промени, които да продължат реформата в съдебната система. . „В този график поставяме измененията в Закона за съдебната власт, на основа на измененията на Конституцията. Те трябва да засилят максимално възможния предел на съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията на Прокуратурата”, посочи Цветанов. По думите му, антикорупционният закон и измененията в НК, водещи до по-бърз и ефективен процес, също трябва да бъдат обект на сериозна работа. „Призоваваме, в конкретния времеви график тези промени да бъдат приети в Министерски съвет, след което отново с конкретни срокове, ще бъдат внесени за гласуване в българския парламент. Ние, народните представители от ПГ на ГЕРБ, ще подкрепим тези реални действия за продължаване на съдебната реформа в Република България”, декларира Цветанов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ