Парламентът постави условия за участието ни в европейския финансов пакт

Парламентът постави условия за участието ни в европейския финансов пакт

Парламентът даде зелена светлина за участие на България в преговорите и сключване на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз, но при определени условия.

Решението беше взето със 129 гласа "за", един "против" и 48 въздържали се, предаде БНР.

Едно от условията е участието на страната да не води до финансови задължения и ангажименти за хармонизация на данъчната политика с договарящите се държави от ЕС. Решението предвижда България да приложи разпоредбите на Дял III от договора след ратификация от Народното събрание, а да прилага договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната и отпадането на отменянето по чл.5 от Акта относно условията за присъединяването на България и Румъния и промените в Учредителните договори.

Решението не мина без скандали и нападки между управляващите и опозицията.

„Този договор не решава нито един насъщен сегашен проблем на ЕС и на икономическата криза в него. Защото в резултат на тази едностранчива дясна политика за две и половина години еврото е още по-нестабилно, с по-лоша перспектива и несигурност, дълговете се обслужват още по-трудно, европейската зона навлиза в рецесия и не се вижда светлина в тунела. Същата политика се прилага от правителството на ГЕРБ и в България”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, цитиран от „Дарик”.

„Социалистите доведоха кризата в Европа. И не само Гърция, която господин Костов спомена, Испания, Унгария, Португалия, Ирландия. Социалист - социалист - социалист - социалист. Няма ги и сега ги няма, защо ги няма - защото вие доведохте кризата, вие не се справихте. И сега десни правителства като нашето правителство изваждат Европа от тази криза”, отговори финансовият министър Симеон Дянков.

Ето и пълния текст на решението:

1. Дава съгласие за участието на Република България в преговорите по договаряне на проект на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз

2. Подкрепя сключването от Република България на Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и паричен съюз при следните условия:

2.1. Република България да приложи разпоредбите на Дял III от Договора след ратификация от Народното събрание

2.2. Участието в Договора на Република България да не води до финансови задължения за нея и ангажименти за хармонизиране на данъчната й политика с договарящите се държави

2.3. Република България ще прилага Договора в неговата цялост от датата на присъединяването й към еврозоната и отпадането на дерогацията по чл.5 от Акта относно условията за присъединяване на Република България и Румъния и промените в Учредителните договори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ