България

Политика

|

Общество

|

Показват екологични средства за придвижване днес пред НДК

Показват екологични средства за придвижване днес пред НДК

От 10.00 часа тази сутрин пред столичния НДК ще се състои изложение на алтернативните, екологични начини на придвижване - електромобили, електровелосипеди, велосипеди, ролери и скачащи кокили. Събитието е организирано от сдружение "Екофорум за устойчиво развитие" и партньорски организации по повод Европейската седмица на мобилността. Участници са Българска асоциация „Електрически превозни средства”, Индустриален клъстер „Електромобили”, EcoPowerSport, Вело ателие, и Бокърс България.

След изложението, в 16 часа на същото място ще се проведе и шоу-демонстрация на алтернативните средства за предвижване – скачащи кокили, ролери, скейтборд, велосипеди, електровелосипеди, електромобил. Ще участват представители на Клуба за улични изкуства и екстремни спортове „Power Jump”, Бокърс България, Фейсбук групата “Да караме заедно ролери!”, група по скейтборд, Вело ателие, EcoPowerSport, Българска асоциация „Електрически превозни средства” и Индустриален клъстер „Електромобили”.

Организаторите на двете събития призовават в София да се предприемат допълнителни действия за насърчаване на екологосъобразния начин на придвижване - като например възможност за безплатно паркиране в Синя зона, изграждане на нови вело алеи, и др.

Европейската седмица на мобилността е годишна кампания за устойчива градска мобилност, организирана с финансовата подкрепа на Европейската комисия. Тя се провежда от 16 до 22 септември всяка година. Целта й е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят гражданите да се възползват от всички алтернативи на традиционния автомобил. От въвеждането й през 2002 г., въздействието на инициативата постоянно нараства, както в Европа, така и по целия свят.

Миналата година рекорден брой от 2221 града, представляващи около 227 милиона европейци, официално бяха регистрирани в кампанията. Общо 7506 постоянни мерки бяха изпълнени. Те основно бяха фокусирани върху инфраструктурата, свързана с колоездачите и пешеходците, регулирането на трафика, подобряването на достъпа до транспорт и популяризирането на устойчивото поведение на пътя.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ