България

Политика

|

Общество

|

Правителството посочи 4 общини за софийския боклук, кметовете се опъват

Правителството посочи 4 общини за софийския боклук, кметовете се опъват

Правителството се възползва от промени в Закона за управление на отпадъците и посочи четири общини, които трябва да започнат да приемат за депониране балираните отпадъци на Столична община.

Предвижда се в регионалната система на Ловеч да постъпят 40 000 тона, в Карлово - 60 000 тона, в пловдивското сметище Цалапица - 30 000 тона, в регионална система Севлиево - 20 000 тона, съобщи пресслужбата на кабинета.

Така ще се осигури депонирането на всички бали боклук, които са на територията на столицата и до 31 март 2011 г. проблемът с балите ще бъде разчистен окончателно, обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Общините обаче няма да бъдат компенсирани със средства за приемането на софийския боклук. Точно тук правителството се позовава на една от промените в Закона за управление на отпадъците, която му дава възможност безвъмездно да ползва съоръжения в страната за депониране, изградени предимно с държавни средства. Исканите досета суми от общините за тази дейност са рекет, обяви министър Караджова.

Кметовете на Пловдив и Севлиево веднага възразиха публично срещу решението.

Не бива да приемаме и грам повече отпадъци от София, след като правителството ни излъга за компенсациите за предишните 100 000 тона, заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Този път няма да се намесвам и да успокоявам хората, закани се той.

 Не за първи път определени кръгове се опитват да прехвърлят отговорността за несправяне със софийския боклук върху други общини в страната, коментира и кметът на Севлиево Йордан Стойков. Според него днешното решение тепърва ще породи много екологични проблеми.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ