Протести в цялата страна срещу убийците на пътя

Протести в цялата страна срещу убийците на пътя

Протести в цялата страна срещу убийците на пътя

Стотици роднини и приятели на загинали на пътя излязоха на граждански протести днес в няколко града с искане за бързо правораздаване за убийците на пътя и срещу условните присъди, които са масова практика. В София протестът се проведе пред Съдебната палата.

Правим мирен протест, който е насочен към правосъдната система, коментира за БНР един от организатолите на кампанията Ева Попова от фондация "Безопасти улици от Валя".

 Той е под наслов "За бързо правораздаване в пътно-транспортните дела", тъй като тези дела се точат с години, допълва Попова. „ Роднините на жертвите се смачкват от системата. Просто това нещо трябва да се промени. И поради тази причина, днешната инициатива е насочена именно към бързото правораздаване. Има няколко препоръки от ЕС, има много доклади, в които се констатира, че всъщност проблем в България е именно бавното правораздаване. За девет години сме убили 10 хиляди българи, над 120 хиляди българи са ранени и осакатени за цял живот. Това не може да продължава повече.”, разказа Ева Попова.

Под мотото „Бързо правосъдие за убийците на пътя” премина и мирен протест пред Съдебната палата в Стара Загора. Сред участниците бе и майката на 4-годишния Паоло, който бе прегазен в пешеходната зона на града от Георги Сапунджиев миналото лято. "Убиецът на моето дете вече е признал вината си, но присъдата от три години и четири месеца е твърде малко възмездие за деянието му, каза Красимира Иванова и уточни, че на 5-и март е насрочено делото в Пловдивския апелативен съд. Тя посочи и че той все още е на сводоба и продължава да шофира.

Мълчалив митинг се състоя и пред Съдебната палата в Плевен под мотото "Не! на условните присъди при смърт на пътя!!!”

В Русе родители на загинали на пътя деца също излязоха на протест.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ