Първите дигитални магистрали у нас ще се появят през 2013 г.

Първите дигитални магистрали у нас ще се появят през 2013 г.

Първите дигитални магистрали у нас ще се появят през 2013 г.

В средата на 2012 г. трябва да стартира изграждането на широколентов достъп до Интернет, което на практика означава създаването на дигиталните магистрали на България, осигуряващи супербърз и качествен достъп до световната мрежа.

„Предварителните ни разчети сочат, че през 2013 г. трябва да са факт първите отсечки от тези магистрали”. Това заяви пред участниците на икономическия форум „Southeast Europe i* Forum” заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Валери Борисов. Той представи визията на правителството за развитие на информационните технологии, в която основен акцент са изграждането на дигитални магистрали и максимално бързо развитие на електронното правителство.

Приоритетите на правителството са в унисон с акцентите в европейския дигитален ред, който предвижда осигуряване на широколентов достъп на всички граждани на ЕС до 2020 г.и постигане на ниво от 50%  на граждани на съюза, които да ползват услуги на електронното управление към 2015 г. ЕС дава 9 млрд. евро за изграждане на скоростни и високоскоростни широколентови мрежи в периода 2014-2020 г.

Проектът за изграждане на широколентови трасета за достъп до интернет ще помогне за преодоляване на изоставането в отдалечените райони, ще обезпечи технически електронното правителство у нас и ще даде възможност за предоставяне на модерни е- услуги. Инициативата се финансира от Оперативна програма „Регионално развитие” с 20 млн. евро.

По-рано този месец стартира първата фаза на инициативата за бърз интернет, която включва прединвестиционно проучване. Паралелно започна и разработването на техническо задание и тръжна документация за възлагане на проектирането и изпълнението на широколентови мрежи с отворен достъп в отдалечени селища в цялата страна.

Данни на ЕК сочат, че увеличаването само с 10% на широколентовия достъп до интернет води до повишаване на икономическия растеж с 1-1,5%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ