София под стачна блокада днес

София под стачна блокада днес

София под стачна блокада днес

Между 15 000 и 25 000 души ще се съберат в София днес за организирания от двата най-големи синдиката КТ „Подкрепа” и КНСБ общонационален протест срещу пенсионната реформа.

Участниците в планираните митинги и шествия ще пристигнат с над 300 автобуса, около 200 микробуса и няколкостотин леки автомобила, които ще паркират от пл. „Македония” до Руски паметник, съобщава в. „Труд” като се позовава на информация от синдикатите.

Демонстрацията ще е под мотото „НЕ на промените в пенсионната реформа”, но и срещу предвиденото орязване на плащанията за прослужено време. Денят на протеста съвпада с насрочено за днес заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, на което ще се обсъждат промените. Затова и митингът на протестиращите ще е пред парламента. Преди това обаче от различни места в София ще тръгнат шествия, което налага поетапно затваряне на уличи и булеварди в столицата.

Шествието на КТ "Подкрепа" ще започне от националния стадион "Васил Левски" в 11.30 ч. и ще премине по ул."Гурко"– бул."Васил Левски" – бул."Цар Освободител" до площад "Народно събрание".

 Протестният лъч на КНСБ ще тръгне от пл. "Македония" 1 в 11.30 ч. и ще премине по бул. "Хр. Ботев" – бул. "Стамболийски" – бул. "Мария Луиза" – бул. "Дондуков" – бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание". Там двете шествия ще се слеят и ще прераснат в митинг от 13.00 ч. до 16.00 ч.

 Синдикалната федерация на служителите в МВР също се присъединява към днешния ден на протест, но символично, с лентички за съпричастие, съобщи БНР.

Демонстрации, стачки и блокади ще има и в страната. Зърнопроизводителите от Русенска, Разградска и Силистренска област и колегите им от Търговище се заканиха да  блокират в 11 ч. Дунав мост. Акцията им не е разрешена от властите. Тя е част от започналия в началото на седмицата общонационален протест на зърнопроизводителите от цялата страна заради заложените в бюджета за следващата година 230 млн. лв. по-малко за национални доплащания в отрасъла. Стотици селскотстопански машини са разположени от вчера и около граничните пунктове "Лесово" и "Капитан Андреево" в готовност също да направят блокада. 

Днес е седмият ден, в който продължава и стачката на железничарите. Влаковете отново ще останат по гарите от 8.00 до 16.00 ч. Очаква се в 14.00 ч. да започнат преговори между ръководството на БДЖ и синдикатите за подписване на стачно споразумение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ