С какво ще запомним 2011 (обзор на годината)

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината)

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината)

Не може да се отрече, отиващата си 2011 бе пълна с превратности, избори във всяко едно отношение, радикални промени и катаклизми - в буквалния и преносен смисъл в цял свят. Но каква бе за България? Мирна? Съзидателна? Неспокойна? Силна? Времето и историята тепърва ще си кажат думата. Ние само ще ви припомним в следващите 12 дни (за всеки месец от годината), някои от най-значимите събития  в обществено-политическия и икономическия живот у нас през 2011 г.

Януари

Скандалът със СРС-та

Още в първия месец на 2011 държавата бе разтърсена от скандала със специалните разузнавателни средства (СРС). Всичко започна, след като в. „Галерия” разпространи записи от подхвърлени флашки с подслушвани разговори между директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов, министъра на финансите Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. Впоследствие, по същия съмнителен начин "изплува" и запис на разговор между премиера и шефа на митницет, в който Борисов нарежда на Танов да бъде прекратена проверка в бирената фабрика на починалия няколко месеца след това бизнесмен Михаил Михов, защото е дал "дума да не го закача. Заваляха искания за експертизи и от засегнатите, и от противниците им. Опозицията пое твърд революционен курс и взе да иска оставки. Премиерът пък отвърна в стил "всичко или нищо" и поиска вот на доверие от парламента - първият, откакто е на власт

И, очаквано го спечели. От общо гласувалите 226 депутати в подкрепа бяха 141 депутата, против бяха 72, а гласувалите „въздържал се“ бяха 13.

Скандалът съсъ СРС-та влезе и в европарламентът, но в крайна сметка всичко бе потулено и забравено.

Първи ръст на безработицата за 2011 г.

Равнището на безработицата през януари беше с 0,54 процентни пункта по-високо в сравнение с декември 2010 г. до 9,78%.  На годишна база обаче безработицата отчете леко намаление от 0,12 процентни пункта. В бюрата по труда през януари 2011 г. бяха са регистрирани 362 447 безработни лица, което бе с 20 028 безработни повече спрямо декември 2010 г.

Отложиха присъединяването ни към Шенген

На 6 януари стана ясно, че България и Румъния няма да се присъединят към Шенгенската зона на 31 март. Това заяви унгарският министър на вътрешните работи Шандор Пинтер, чиято страна пое ротационното председателство на Европейския съюз. Като мотив бе изтъкнат, че София и Букурещ трябва да изпълнят още „някои задачи“, като неизпълнение на препоръки за сигурността по външните граници на съюза в частност тази на Турция и поради тази причина не могат да се присъединят към Шенген на пролет. Впоследствие присъединяването беше отлагано още няколко пъти през годината.

Износът достигна рекорден ръст

Износът на България в първия месец на 2011 г. нарасна с 72% на годишна база до рекордните 3,11 млрд. лв. в абсолютна стойност. Вносът през първия месец на  2011 г. също нарасна силно, като повишението бе с 35,6% на годишна база до 2,89 млрд. лв., но размерът му - с 14% по-нисък от предкризисната 2008 г. Така през януари бе регистрирано  положително търговско салдо от 218 млн. лв.

НАП затвори 269 бензиностанции

В хода на мащабна проверка Националната агенция за приходите затвори 269 бензиностанции. Причината за това бе, че бензиностанциите не са свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията. Според изискванията на закона, от 11 януари всеки обект трябваше да подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Според новата промяна НАП имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.

Инфлацията – 0,6%

Месечната инфлация през януари у нас беше 0,6%. На годишна база нивото й бе 4,5%. Натрупаната инфлация през 2010 бе 4,5%, а средногодишната спрямо 2009 – 2,4%.

 

Бюджетен дефицит от 477 млн. лв.

През януари бюджетният дефицит възлезе на 477 млн. лв., което бе с 4% по малко от дефицитa в размер на 499,1 млн. лв., отчетен през януари 2010 г. Дефицитът през първия месец на 2011 г. се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 394,7 млн. лв. и по европейските средства в размер на 82,6 млн. лева.

Глоба за провинилите се шофьори с електронен фиш

Приети бяха промени в Закона за движение по пътищата, според които при нарушение, установено и заснето с техническо средство в отсъствието на контролен орган, ще се издава електронен фиш за налагане на глоба. В промените на закона бяха въведени и по-строги санкции за нарушенията, като например за каране в „BUS” лентата глобата скочи от 20 на 50 лв.

Бизнес климатът у нас се подобри

През първия месец на годината бизнес климатът у нас се подобри с 1,9 пункта. Показателят за бизнес климата в промишлеността нарасна с 4,2 пункта спрямо декември, в строителството се повиши с 0,5 пункта, в сектора на услугите – с 0,4 пункта, а в търговията на дребно остана без промяна.

 

Промишленото производство отбеляза ръст от 3,2%

През първия месец на годината индексът на промишленото производство нарасна с 3,2% в сравнение с предходния месец и с 9,3% на годишна база.

 

 

 

 

С 2,1% се увеличи оборотът в търговията на дребно

През януари оборотът в търговията на дребно се увеличи с 2,1% на месечна база, но спадна с 0,4% на годишна.

 

 

Осъдиха Мария Мургина на 4 години затвор

През януари СГС призна бившият директор на НАП Мария Мургина за виновна и я осъди на четири години затвор. Срещу нея бяха повдигнати четири обвинения – за две престъпни деяния по служба, принуда по отношение на данъчен служител и невярна декларация пред Сметната палата.

 

Преките чуждестранни инвестиции се увеличиха с 81%

През януари преките чуждестранни инвестиции се увеличаха с 81% на годишна база до 103,8 млн. евро,

 

 

Александър Томов получи 9 години затвор

Още една знакова присъда бе издадена през януари – срещу Александър Томов. Той бе осъден на 9 години затвор за присвояване на около 15 млн. лв. от металургичния комбинат „Кремиковци".

 

България първа в ЕС по намаление на държавен дълг към БВП за 10 години

През януари оглавихме списък на ЕС за държавите, които най-много са успели да намалят държавния си дълг към БВП. Страната ни е успяла за периода 1999 до 2009 г. да намали дълга си съответно от 77,6% до едва 14,7%, което представлява намаление от почти 63 процентни пункта, или над 81%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ