С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 11

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 11

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 11

Кои са най-важните събития в обществено-политическия, икономическия и социалния живот на България, белязали отминаващата година? Нека си припомним по-значимите от тях през:

Ноември

Мениджър на годината 2011

През ноември се проведе финалната церемония „Мениджър на годината 2011”. Лично новоизбраният президент Росен Плевнелиев връчи наградата на тазгодишния победител Станислав Разпопов - главен изпълнителен директор на „Дунапак Родина” АД. Още преди да отвори плика с името му, Плевнелиев покани бъдещия носител на титлата да участва всеки месец в заседанията на Съвета за икономическо сътрудничество към президентството. Домакин на оригиналната церемония бе Софийската опера и балет. В невероятният спектакъл, съпровождащ церемонията, звуча музиката на Верди, Чайковски, Пучини, Бизе.

НСИ: Икономиката ни е в застой през третото тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България през третото тримесечие на 2011 г. е нараснал с 1,3% спрямо същия период на 2010 г. Това показаха експресните данни на Националния статистически институт (НСИ), публикувани през ноември. На тримесечна база обаче БВП запази равнището си непроменено, тоест темпът на ръст спрямо периода април-юни е 0%.

Стачка в железниците

На 24 ноември започна стачка в БДЖ, която продължи 23 дни. Стачката беше срещу плановете на ръководството да съкрати около 2500 служители да спре 150 влака от движение, както и да премахне някои допълнителни плащания и привилегии в опит да спаси компанията от фалит. Очаква се в най-скоро време да бъде подписан колективен трудов договор. Управляващите обявиха, че “Товарни превози” ще бъдат приватизирани.

Минималната заплата става 290 лв. от 1 май 2012 г.

Размерът на минималната месечна работна заплата от 1 май 2012 г. ще бъде 290 лв. Това реши правителството през ноември. Нормалната продължителност на работното време остава 8 часа при 5-дневна работна седмица, а минималната часова работна ставка е 1,72 лв.

 

Национален протест срещу пенсионната реформа

На 30 ноември двата най-големи синдикати – КНСБ и КТ “Подкрепа” - организираха в столицата национален митинг срещу намерението на правителството да повиши възрастта за пенсиониране с 1 година от 1 януари 2012 г. На протеста се събраха около 30 хил. души. В резултат на протеста правителството предложи компромис – възрастта за пенсиониране да се вдигне с 4 месеца за всички категории.

ЕК понижи прогнозата си за икономическия ръст на България

През ноември Европейската комисия (ЕК) занижи очакванията си за икономическия растеж на България до 2,2% през настоящата и 2,3% през следващата година. За сравнение през пролетта от Брюксел очакваха брутния вътрешен продукт на страната ни да нарасне с 2,8% през 2011 г. и с 3,7% през 2012 г.

Все повече работодатели у нас търсят квалифициран персонал отвън

През последните години все повече работодатели у нас търсят квалифицирана работна ръка отвън. Това показаха резултати от изследване за работната сила „Решения без граници за работната сила” на Manpower България. 11% от анкетираните са посочили, че търсят извън границите на страната решение за проблема с недостига на квалифициран персонал.

Бизнес климатът се влоши през ноември

През ноември бизнес климатът у нас се влоши спрямо октомври с 2,1 пункта. В промишлеността стопанската конюнктура се влоши с 4,2 пункта, в строителството – с 2,5 пункта, в услугите – с 2,3 пункта, докато в търговията на дребно бе отчетено повишение от – 2,5 пункта.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ