С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 12

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 12

С какво ще запомним 2011 (обзор на годината) 12

Кои са най-важните събития в обществено-политическия, икономическия и социалния живот на България, белязали отминаващата година? Нека си припомним по-значимите от тях през:

Декември

България реши: Прекратява участието си в „Бургас-Александруполис"

Правителството реши да прекрати участието на България в проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис”. „Страната се оттегля от проекта, защото той не може да бъде реализиран според условията и финансовите параметри, заложени в споразумението от 2007 г.”, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Гласуваха пенсионната реформа

В началото на декември парламентарната комисия по бюджет и финанси прие окончателно възрастта за пенсиониране да се повишава с по четири месеца в следващите три години, като това ще важи за всички категории труд.

Зърнопроизводители на протест с трактори

Започна протест на зърнопроизводителите срещу орязаните субсидии и срещу това, че правителството се отказа от подписаните преди изборите споразумения. Кулминацията на протеста беше в София, където около 200 селскостопански машини престояха два дни в опит земеделците да принудят правителството на отстъпки. Протестите приключиха без резултат.

НСИ ревизира нагоре ръста на БВП за третото тримесечие

Националният статистически институт (НСИ) ревизира нагоре БВП за третото тримесечие на 2011 г. Според експресните данни, обявени в средата на ноември, икономиката на България е останала без промяна на тримесечна база и е нараснала с 1,3% на годишна база. Сезонно изгладените данни на БВП, обявени от НСИ през декември, показаха растеж от 0,3% през третото тримесечие на 2011 г. спрямо предходното тримесечие.

Кабинетът реши: Пълна забрана за пушене на закрито от 1 юни догодина

От 1 юни следващата година се въвежда пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Това реши на 14 декември правителството. Предложението беше внесено от здравния министър Стефан Констанитинов. Освен в затворени помещения, пушенето ще бъде забранено и в дворовете на училища, детски ясли и градини, специализирани институции за социални услуги за деца и ученически общежития. Мярката има за цел да намали тютюнопушенето и вредата му за здравето, тъй като цигарите са рисков фактор за възникване на много социално значими заболявания.

Чешка фирма купи Е.ОН България за 133 млн. евро

Германската компания E.ON е продала 100% от собствеността си в Е.ОН България на чешката фирма Енерго-Про в сделка на стойност 133 млн. евро. Дейността на новия собственик на Е.ОН е съсредоточена в Централна и Източна България, както и в регионите на Черно море и Кавказ.

Бизнес климатът без промяна през декември

Общият показател на бизнес климата през декември запази нивото си от предходния месец. В промишлеността бе отчетено повишение от 2,1 пункта, в строителството понижение от 5 пункта. Бизнес климатът в услугите се покачи с 2,8 пункта, а в търговията на дребно остана без промяна спрямо ноември.

МВФ понижи оценката си за икономическия ръст на България

МВФМВФВ средата на месеца МВФ обяви, че кризата в еврозоната нанася удар върху икономическото възстановяване на България, и понижи прогнозата си за ръста на страната през тази и следващата година. В прогнозата си МВФ посочи, че БВП на България ще нарасне с 1,9% през тази година, след като септемврийската прогноза на финансовата институция бе за ръст от 2,5%. През 2012 г. той ще се забави до 1,3% при обявени през септември 3,%.

Държавните дялове на ЕВН се изкупиха като топъл хляб

На 21 декември държавата пусна за приватизация през борсата 33-процентния си дял от електроразпределителните дружества на ЕВН. Още в първите часове на аукциона бяха продадени 98,8% от ЕВН България Електроразпределение АД (или 51 022 акции от целия остатъчен пакет) и 99,4%, или 61 773 броя акции, от ЕВН България Електроснабдяване АД. Основен купувач се оказа EVN, който увеличи мажоритарната собственост в електроразпределителните дружества в България до над 97%. От сделката държавата прибра 93 млн. лв.

Fitch понижи перспективата по рейтинга на България

Международната рейтингова агенция Fitch понижи перспективата по кредитните рейтинги на България, Чехия, Латвия и Литва от „положителна" на „стабилна". Причина за решението бе „влошените перспективи за икономическия растеж на фона на дълговата криза".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ