1850 свлачища в цялата страна, 500 000 души са застрашени

1850 свлачища в цялата страна, 500 000  души са застрашени

1850 свлачища в цялата страна, 500 000 души са застрашени

Над 870 млн. лв. са необходими за възстановяването на щетите от свлачищата в страната. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството  Лиляна Павлова, цитирана от Дарик.

В страната са регистрирани 1850 свлачища. При последните бедствия са се активизирали над 200 свлачища. Най-опасно е състоянието в районите на Варна, Смолян и Кърджали. Много от свлачищата са на пътя или близо до пътища, както и до сгради. Има затворени пътища заради падналите земни маси и камъни. Над половин милион хора са застрашени от свлачищата.

Павлова съобщи, че за свлачищата ще се разчита на пари от бюджета на министерството, от европейския Фонд „Солидарност”, от Оперативната програма „Околна среда 2014-2020 г.” и от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване. Около 20 млн. са необходими за възстановяване на щетите от нови свлачища, които засягат пътища.

Очаква се плащане на 4 млн. лева за преодоляване на щетите от наводнението в Мизия от страна на Фонд „Солидарност”. До 26 март общините и областните управители трябва да подадат заявленията за последните наводнения, каза Павлова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ