35 достойни българи бяха отличени за добри дела, премиерът посреща всеки на крака

35 достойни българи бяха отличени за добри дела, премиерът посреща всеки на крака

„Убедих се, че сме чудесен народ”, сподели емоционално в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов след днешната церемония по награждаването на „Достойните българи”. Инициативата на в. „24 часа” отличи за 13 пореден път наши сънародници, проявили героизъм и себеотрицание или прославили страната ни.   

35 души получиха почетни грамоти и медали на днешната церемония, която се проведе в НДК.

Премиерът дойде с няколко министри и ставаше на крака с аплодисменти за всеки от наградените. После се ръкуваше с тях и благодареше лично за сторените добри дела.

Той връчи и голямата награда на събитието, която тази година е за Крисия, Ибрахим и Хасан, завоювали второто място на детската Евровизия, както и за вокалната педагожка на Крисия – Свилена Дечева.

Сред останалите отличени са:

- Д-р Ферхад Ахмед от „Спешна помощ” в Кърджали, рискувал живота си, за да спаси пациент, нуждаещ се от спешна помощ през септември, миналата година. Пациентът бил на изолиран бряг на яз „Студен кладенец”, а лекарят не можел да плува, но въпреки това, скочил във водата, за да стигне до него.

- Д-р Филиз Абидин от Кърджали, която четири часа гази дълбоки преспи по време на тежкото снежно бедствие в района тази пролет, за да окаже помощ на дете с алергичен шок в с. Рани лист.

- Отец Йордан Георгиев от Асеновград, който всяка седмица осигурява храна на 100 бедни в храма „Св.Николай Чудотворец“. Води 2 и безплатни кръжока за деца. Единият по пеене, а другият – по английски език.

- Бизнесменът Аладин Хафран, който непрекъснато помага на бежанците у нас с храна, подслон и осигуряване на работа.

- Илия Костов – с доброволен труд от 7 г. облагородява междублоковите пространства с всевъзможни материали в кв. „Възраждане“ във Варна. Изградил е сам цял километър пътеки.

- Георги Симеонов от Горна Оряховица, който вече 6 г. се превъплъщава в Дядо Коледа и раздава подаръци на деца, а събраните пари дарява за болни от детска церебрална парализа. Самият Георги страда от това заболяване.

- Габриел Ченчева, ученичка от 11 клас на математическата гимназия „Константин Величков“ в Пазарджик, главен организатор на по-голямата част от над 10 благотворителни акции сред ученици, родители и учители в нейната гимназия и други училища в Пазарджик за операции и лечение на нейната съученичка, 18-годишната Славянка Тонева, пострадала при тежка катастрофа. До момента са събрани над 100 000 лева.

- Димитър Христов, машинистът на влак, който спаси 95-има пътници при инцидента край с. Мурсалево, когато огромна скала падна на релсите.

- Михаил Христов, рекордьор и световен шампион по скок на дължина за хора с увреждания. Остава без ръце вследствие на токов удар като дете, но въпреки това започва спортна кариера и постига 8 поправки на европейски рекорд по скок на дължина, както и 2 световни титли за младежи и мъже в същата дисциплина на различни шампионати за хора с увреждания. Възпитаник е на известния лекоатлет Петър Дачев.

- Анастас Иванов от Смолян - ремонтира със собствени средства параклиси и църкви в смолянското с.Чокманово. 47-годишният родопчанин продава имоти, за да осигури пари за възстановяване на храмовете.

- Ислям Атакан, изповядващ философията, че религията трябва да обединява, а не да разделя. Той събира пари за ремонт на джамия и църква в селото си Малиново, Ловешко, както и за реконструкции на читалището и училището и за откриване на музей.

- Десислав Димитров от Силистра, спасил от удавяне 13-годишно момче, паднало в р. Дунав.

- Марин Карабелски от Сандански, служител по сигурността в кметството, спасил горящ човек на 4 ноември в двора на църквата „Св.св.Козма и Дамян“.

-Фильо Стоев, кмет на димитровградското с.Странско. Той спаси десетки свои съселяни по време на потопа след скъсването на язовирна стена над селото през септември 2014 г.

- Кадир Яха, кмет на с.Безводно, който дни наред разчистваше лично пъртини към откъснати махали на селото по време на снежното бедствие през март и пренасяше хранителни продукти на гръб и с катъри за откъснатите от света свои съселяни.

- Христо Тодоров, директор на пожарната в Кърджали. Координира денонощно действията на спасители и доброволци по време на снежното бедствие в Кърджалийско. Благодарение на него са спасени родилки, болни и възрастни хора.

- Десислав Наков от Враца, спасил 11 души по време на голямото наводнение в Мизия в началото на август миналата година

- Водолазът Васил Петков от Велико Търново. Той спаси 4 души, между които и дете от потопа край Дебелец миналия юни след като приливна вълна отнесе колата им от пътя и ги запрати насред смъртоносно опасни придошли води.

- Николай Градев от Бургас, Николай Кирилов от Кюстендил и Марин Гърков от Средец, които часове наред спасяваха  давещи се хора край Отманли в нощта на 6 септември миналата година, когато водата отнесе в дерето край пътя Созопол- Бургас няколко автомобила.

- Красимир Калайджиев от противопожарната служба в Смолян, с голям принос в спасяването на семейство, престояло 17 часа в затънал в снежни преспи автомобил в Смолянско през март, тази година.

- Пожарникарят Атанас Иванов от Мадан, който също по време на снежното бедствие тази година пътува часове наред, за да снабдява бедстващи хора с храни и лекарства.

- Красимир Андреев от с. Нова махала,Старозагорско, който евакуира с каруцата си свои съселяни по време на наводненията там през декември, миналата година.

- Певицата Тони Димитрова, включила се като доброволец в разчистването на пострадалите от потопа къщи в Мизия, веднага след като вижда първия репортаж за бедствието по телевизията.

- Филип Николов и Мирослав Иванов от социалния учебно- професионален център „Анастасия Железкова“ във Варна за хора с увреждания, които участваха 2 седмици в акциите за помощ на пострадалите от наводнението в Аспарухово.

- Юсеин Мехмед от Черноочене. По време на снежното бедствие през март тази година затваря за 10 дни ресторанта си, за да помага на хора в нужда. С джипа си изтегля закъсали автомобили, пренася хранителни продукти, превозва болни.

- Антон Хекимян от Би Ти Ви, който организира екип и сам участва в помощта за пострадали от наводненията.

- Марин Николов от Нова тв, за серия от разследвания за кражба на публични средства от БДЖ, довели до уволнения във фирмата.

- Йордан Димитров от БНТ, автор на журналистическо риалити – предаването „България от край до край“, което показа живота на българите в отдалечените гранични райони

"Тези герои са на всички нас, поклон и браво за това, което са направили!", заяви премиерът Бойко Борисов по време на церемонията. "Всеки месец да давате награди "Достойните българи" пак не можете да наградите всички българи, които с всекидневната си работа заслужават тази награда”, отбеляза в заключение той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ