4 източника за обогатяване на олигархията очерта Плевнелиев

4 източника за обогатяване на олигархията очерта Плевнелиев

4 източника за обогатяване на олигархията очерта Плевнелиев

Две Българии съществуват паралелно днес в света на бизнеса. Това заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на първата публична дискусия от инициативата му „Диалог с гражданите”, която започна днес от 14.00 ч. в Централния Военен клуб в столицата.

„Имаме предприемачи, които нямат нужда от държавните пари, а от устойчиви бизнес модели. И други, които разчитат на връзкарство,за да успяват. Едни вярват в евопейската ориентация на страната, а други наричат европейските компании коланизатори. Едни с технологиите и моженето гледат напред към индустрии, в които можем да бъдем най-добрите, и друга България, в която все още откриваме паметници на Тодор Живков и гледаме повече назад", отбеляза пред участниците в дискусията държавният глава.

По предварително обявената форма за регистрация, участие в дебата са заявили над 230 души. От въпросите, които всички желаещи имат право да зададат на специално създадената за целта Фейсбук страница се очерта и тематиката, която гражданите искат да дебатират: за повече или за по-малко държавна регулация; за прозрачност на процедурите по обществени поръчки; мерките за насърчаване на малките и средните предприятия; за регионална специализация чрез създаване на клъстери, както и по въпроси на енергетиката и на управлението на средствата от Европейския съюз.

Официално, темата на първия дебат днес е пазарната икономика. Следващите два ще са за правосъдието и за свободата на медиите.

 Сред въпросите, които най-много вълнуват хората са корупция, мафия, монополи, олигарси, недостатъчно ефективно правораздаване, недостатъчно справедлива държава.

 4 източника за обогатяване на олигархията посочи държавният глава в речта си по зададения от хората дневен ред на дебата. Това са управлението на държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивия сектор.

Премахването на тези източници за финансиране ще помогне на обществото да се пребори с този малък кръг, който се обогатяват за негова сметка, посочи държавният глава.

 "По пътя на ограничаването на тези четири източника можем много ефективно да направим по-добра икономика - с правила за управление на държавните пари, типизиране и електронизиране на обществените поръчки, вместо да засекретяваме договори. Приватизацията да е насочена към стратегическите инвеститори, а не към тези с връзки, да направим реформа в сектор "Сигурност", да свържем данните и да работим с нашите чуждестранни партньори срещу сивия и сектор и подземния свят", апелира Плевнелиев.

 Затова, по негово мнение е особено важво всеки да бъде чут и в консенсус да се намерят правилните стъпки и правилната посока към онази България, която искаме. „Когато не замитаме проблемите”, ще ги решим, заяви държавният глава.

 Президентът призова за дебат по дългосрочните приоритети на страната, защото предстои приемането на рамка за десетки мирилиарди и нейните приоритети трябва да бъдат легитимни и работещи. Да търсим допърните точки между политическите сили за развитие на българските региони и българската нация. "Като президент съм готов да дам конкретна и категорична позиция и да посоча варианти", заяви Плевнелиев.

 Той открито обяви и позицията си по проекта за АЕЦ „Белене”.  „Има олигархия и в енергетиката. Нацията няма да спечели нищо от построяването на АЕЦ „Белене”. Аз съм против това”, каза Плевнелиев.

По негово мнение, това, в което трябва да инвестира държавата е санирането, защото от него ще спечелят всички граждани. За масова програма за саниране са необходими около 1 млрд. евро. Ако ги инвестираме в тази дейност, ще икономисаме енергията на АЕЦ „Белене”. Надявам се да продължи реформата в енергетиката”, добави президентът.

В момента върви активна обмяна на мнения, присъствашите задават най-различни въпроси, свързани с монополите и проблемите в съдебната система.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ