67% от българите използват интернет, за да се информират

67% от българите използват интернет, за да се информират

67% от българите използват интернет, за да се информират

67% от българите използват интернет, за да се информират, което е над средното ниво за европейците. За тях този процент е 64. Това показват данните от проучване на Евробарометър, цитирано от БТА. 10% повече българи, спрямо европейците използват и социалните мрежи (62%), сочи изследването. Само 21% от българите обаче използват защита срещу злоупотреби, свързани със сигурността в интернет, докато за ЕС средният дял на потребителите, инсталирали такава защита е 51%.

Изследването показва още, че една четвърт от европейците и всеки десети българин използва различна парола за различните сайтове, в които има регистрация. Данните показват, че близо 40 на сто от българите и 70 на сто от останалите европейци са уверени, че могат добре да използват интернет за банкиране или покупка на стоки. Близо 40% от гражданите на Европа и 22% от българите влизат в интернет повече от веднъж на ден. Една трета от всички анкетирани ползват мрежата на работа, а вкъщи в нея влизат 95 на сто от анкетираните.

Проучването показва още, че потребителите са сериозно загрижени за сигурността в интернет - 89 на сто избягват да разкриват лична информация онлайн. 12% от потребителите в ЕС вече са пострадали от онлайн измами, а 8% са станали жертва на кражба на самоличност. Въпреки това 53 на сто не са променили нито една от своите пароли през изминалата година. Половината потребители заявяват, че купуват стоки или използват услуги онлайн, че използват социални мрежи и онлайн банкиране, а 20 на сто продават стоки или услуги в интернет.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ