България и Индия подновяват обмена на студенти и сътрудничеството в технологиите

България и Индия подновяват обмена на студенти и сътрудничеството в технологиите

България и Индия подновяват обмена на студенти и сътрудничеството в технологиите

България и Индия подготвят две споразумения за сътрудничество – едно в сферата на образованието и културата и друго в областта на науката и технологиите. Това стана ясно по време на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и заместник-министъра проф. Генка Петрова с посланика на Индия в България Н. Пр. Санджай Рана. Цоков открои като приоритетни теми сътрудничеството между индийски и български университети, между изследователски институти, както и възможностите за обмен на студенти и преподаватели между двете страни.

Посланик Рана изтъкна, че Индия и България са имали много успешно сътрудничество и в двете сфери в продължение на години, но по време на пандемията от ковид то е било прекъснато. Сега трябва да положим всички усилия да възобновим нашия образователен обмен, посочи той. По думите му предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на образованието, културата и изкуствата между външните министерства на двете държави. В него са включени предложенията на МОН, включително това за ежегоден обмен на студенти, изтъкна посланик Рана.

Другото споразумение, което предстои да бъде сключено между двете страни, е за съвместни дейности в областта на науката и технологиите. През 2019 г. вече е била създадена възможност за сътрудничество между български и индийски учени, в резултат на което са реализирани успешно 15 научни проекта. Сега индийската страна има желание да бъдат добавени нови области на съвместна научна дейност като смарт технологии, земеделие, интелигентно производство, блокчейн технологии и др.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка