Денков и Габриел заминаха за Израел, Асен Василев води извънредното заседание на кабинета

Денков и Габриел заминаха за Израел, Асен Василев води извънредното заседание на кабинета

Денков и Габриел заминаха за Израел, Асен Василев води извънредното заседание на кабинета

Финансовият министър Асен Василев води днешното  извънредно заседание на Министерски съвет на което правителството трябва да обсъди законопроектите за изменение и допълнение на данъчните закони, които е необходимо да бъдат приети преди внасянето на бюджета за 2024 г. в Народното събрание. Извънредното заседание беше насрочено през уикенда. В същото време стана ясно, че премиерът Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел заминават днес на посещение в Израел.  

Това е първият случай, в който министър води правителствено заседание след приетата миналия месец от парламента поправка в Закона за администрацията, според която при едновременно отсъствие на премиера и на вицепремиера, министър-председателят може да възлага изпълнението на правомощията си на определен от него министър. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за администрацията бе внесен от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Текстът беше гласуван със 111 гласа "за", 34 "против" и без "въздържал се".  

Министерството на финансите работи по няколко варианта на бюджет за 2024 г., съобщи преди дни министърът на финансите Асен Василев. През първата половина на ноември трябва дя бъдат приети данъчните закони, за да може към 15 ноември проектобюджетът ще бъде представен за обществено обсъждане. “Ще държим той да е с 3 процента дефицит към брутния вътрешен продукт на начислена основа, а на касова основа - 2,5 на сто, както ще е и тази година”, каза тогава Василев. 

В бърз порядък пакетът от данъчни закони е бил приет от Министерски съвет, стана ясно от изявление на финансовия министър, малко преди 11.00 ч. Те ще бъдат изпратени към парламента, така че още този четвъртък да бъдат разгледани в Комисията по бюджет и финанси”, съобщи финансовият министър Асен Василев.
 
„След приемането на данъчните закони ще бъде фиксирана напълно и приходната част на бюджета и парламентът ще може да го приеме преди края на годината”, каза Василев. По повод критиките на Бойко Борисов, че пакетът от данъчни закони е неизвестен на неговата политическа формация Василев посочи, че предложенията са били публикувани в края на септември. "Един месец пакетът стоя на обществено обсъждане. Редица организации - и работодателски, и синдикални, и браншови организации, подадоха предложения какво да се промени, как да бъде променено, така че да съответства на целите, които са заложени. Има редица предложения от Националното сдружение на общините. Имаме доста балансиран пакет от данъчни закони. Разбира се, последната преценка как да се промени е на парламента”, каза Василев.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ