Един на десет пациенти в Европа бива увреден при лечение

Един на десет пациенти в Европа бива увреден при лечение

Един на десет пациенти в Европа бива увреден при лечение

Един от 10 пациенти бива увреден при получаване на болнична помощ в Европа. В световен мащаб се случват 134 милиона инциденти по време на лечение, включително вътреболнични инфекции, които са довели в страните със среден и нисък доход до 2,6 милиона смъртни случаи. Това стана ясно на дискусионно студио „Да издигнем гласа на пациентите и пациентската безопасност“ по случй Световния ден за безопасност на пациента. Идеята на тазгодишния Световен ден е да ангажира самите пациенти в грижата за тяхната безопасност, като се издигне и се чуе техният глас. Събитието е организирано от офиса на СЗО в България и с подкрепата на Министерството на здравеопазването.

Зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски обясни колко е важно пациентите да бъдат партньори в здравната грижа, да участват в планирането на здравните услуги и взимането на решения за тяхното лечение. Той обърна внимание, че в България се мълчи за инцидентите в лечебните заведения, вместо да се регистрират и да се набележат мерки за подобрение на медицинското обслужване, за да се избягват инциденти в бъдеще.

Зам.-министърът съобщи, че предстои представително проучване за удовлетвореността на пациента от здравните услуги, което ще се извърши от Националния център по обществено здраве и анализи и ще бъде отчетено на 17 септември 2024 г. Какви са жалбите на пациенти от здравната система обобщиха от Дирекция защита правата на пациента към Министерство на здравеопазването. От изпратената справка става ясно, че най-честите причини за жалби са ограничен достъп до медицинска помощ, грубо отношение, неправилна диагностика и лечение, нарушени здравноосигурителни права. Доц. Околийски добави, че предстои информационна кампания на МЗ за ваксинопрофилактиката, и подчерта, че вече в РЗИ са налични 80 000 броя ваксини срещу сезонния грип и Covid 19, като в новите указания ваксинирането се препоръчва не само на хронично болните и на хора над 60 години, но и на хора с епилепсия.

Проф. Радка Аргирова от Коалиция HPV призова медиците да говорят с пациентите по-лично и се опитат да разберат техните нужди и страхове, „защото пациент означава търпелив – той търпи и болестта си, и здравната система“. „Нека не мълчим и за профилактиката, - добави проф. Аргирова – защото ако я имаше, в повечето случаи нямаше да се стигне до болест и лечение.“ Във връзка със замяната на 4-валентната ваксина с 9-валентна срещу човешкия папилома вирус и стартиралата информационна кампания „Защити бъдещето им“ тя коментира, че „тази ваксина е огромен подарък от обществото за момичетата от 10 до 13 години, защото предотвратява инфектирането с деветте най-опасни типа човешки папилома вируси и свързаните с тях заболявания – HPV-16 и HPV-18, причиняващи 70% от рака на маточната шийка, HPV-6 и HPV-11 са свързани с появата на кондиломи, HPV-31, HPV-30 и HPV-50 причиняват други видове рак.

"Вече не говорим само за превенция на рака на маточната шийка, а за всички HPV-свързани заболявания и при двата пола. Статистиката показва, че новата 9-валентна ваксина е 20% по-предпазваща, отколкото 4-валентната, че няма странични ефекти и че в нея няма генетичен материал от вируса“, обясни проф. Радка Аргирова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ