Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на България

Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на България

Fitch понижи перспективата за кредитния рейтинг на България

Рейтинговата агенция Fitch понижи перспективата на кредитния рейтинг на България, Чехия, Латвия и Литва от „положителна" на „стабилна". Решението се дължи на влошените перспективи за икономическия растеж на фона на дълговата криза.

„Силните икономически и финансови връзки означават, че страните в Централна и Източна Европа са засегнати неблагоприятно от понижените прогнози за бъдещия икономически растеж и повишеното финансово напрежение в еврозоната", обясни представител на агенцията в Лондон.

Икономическият растеж в 12-те бивши комунистически страни, които вече са част от 27-те в Европейския съюз, достигна 3% тази година, според доклада на Световната банка, който бе публикуван на 16 ноември, предаде БНР.

От Fitch потвърдиха рейтинг от BBB- за България и Латвия, който е най-ниският в скалата на агенция. За Литва той е BBB или с една степен над оценката за България и Латвия, а за Чехия - A+, петата най-висока инвестиционна степен.

Устойчивият растеж и допълнителното фискално затягане са положителни за кредитната перспектива на България, обяви вчера агенция Moody's. „Трайният положителен растеж, както и мерките за фискална консолидация ще помогнат на България да остане една от много малкото страни в Европа с нисък дълг", според анализаторите от Moody's.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ