Главчев: Не може пенсиите на хората да са предизборен плакат

Главчев: Не може пенсиите на хората да са предизборен плакат

Главчев: Не може пенсиите на хората да са предизборен плакат

"Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна. Става въпрос за размера на увеличението на пенсиите. Надзорният съвет на НСИ взе решение увеличението да бъде с 11% и то, в съответствие с всички правила. Не може пенсиите на хората да са предизборен плакат”, поясни министър-председателят.  Главчев визира исканията на ПП-ДБ да се свика извънредно заседание на парламента, след като стана ясно, че има вероятност заложеното през юли увеличение да е с 1% по-малко от първоначално предвидените 10%. Причината за разминаването е формулата на изчисление по т.нар. швейцарско правило, която се влияе от инфлацията. Именно забавянето на инфлацията в последните месеци можеше да се отрази на увеличението на пенсиите, което пък в бюджетните разчети за тази година е заложено да бъде 11%.

Той обясни, че подготовката за провеждането на изборите върви по план. "Имам уверението от министерството на електронното управление, че графика се спазва. Удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1 през юни върви по план, екипите работят. Очаква се този процес да приключи от 24 до 26 май", каза Главчев.

Служебният премиер допълни, че е провел среща с организацията "Прозрачност без граници" във връзка с подготовката за изборите. "Те са лидер в проследяването на изборните процеси. Срещнах се с председателя Франсоа Валериан, както и българския представител Калоян Славов. Те останаха доволни от това как действа Министерския съвет действа в посока да са прозрачни и честни изборите и обещаха пълно съдействие в тази посока", каза той.

Главчев коментира и президентските избори в Република Северна Македония. "Многократно сме заявявали, че сме "за" европейската перспектива пред тях, но те трябва да извървят пътя си да станат членове на ЕС, но това минава през спазване на всички договорки, тогава ние няма да сме им пречка", коментира още премиерът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ