И дерогацията също ... – управляващото мнозинство се опитва да разплете възела около „Росенец“ и „Лукойл“

И дерогацията също ... – управляващото мнозинство се опитва да разплете възела около „Росенец“ и „Лукойл“

Концесия - дерогация, дерогация -концесия: в сложния ребус, чието шифроване започна миналата година сега се търсят ключовете за разбиването на шифъра, който би трябвало да даде решението на задачата за връщането на контрола на държавата над пристанище „Росенец“.

Миналата седмица, в спешен порядък парламентът гласува безпрецедентно само за няколко часа на две четения в едно заседание да бъде прекратена предсрочно концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“. Решението трябва да влезе в сила в едноседмичен срок от гласуването и обнародването в Държавен вестник.

Срокът е кратък, вече тече, а в пространството продължават да се носят двете заклинания „дерогация, концесия, дерогация, концесия…“           

Дерогацията всъщност е изключението за България от общата европейска забрана за внос на руски петрол, което беше договорено от редовното правителство на Кирил Петков през първата половина на миналата година.

Оказа се, че тя е в основата и на решението на служебното правителство да удължи с още 35 години концесията на Лукойл за пристанище „Росенец“, както обясни през втората половина на миналата година /в края на ноември/ тогавашният вицепремиер и министър на транспорта Христо Алексиев.

Разплитането на възела да започне от прекратяването на концесията, предложиха официално миналата седмица от ПП-ДБ, подкрепени от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Възелът обаче явно е сложен моряшки, защото днес предизвика извънредно изслушване на финансовия министър Асен Василев в бюджетната комисия.

В правната дирекция тече анализ на концесионния договор (с "Лукойл Нефтохим Бургас" - бел. ред.) и направените инвестиции на пристанище "Росенец", докладва той.

Политическият антагонист на Василев – Делян Добрев използва повода за извънредното изслушване и натисна другия ключ в ребуса като обяви, че ГЕРБ-СДС предлага България да се откаже от дерогацията за руския петрол.

Добрев мотивира предложението с това, че "Лукойл" е спечелил милиарди от вноса на нефт у нас, с което е спомогнал за финансиране на руската война срещу Украйна. 

Дерогацията всъщност изтича в края на 2024 г., спомена Асен Василев и изтъкна като изключително важно да имаме информация как всъщност стигаме до 0 процента руски петрол на 1 януари 2025 г., без това да застраши наличието на петролни продукти в страната, без да доведе до допълнително оскъпяване и без да създаде рискове за националната сигурност. Вече е поискана информация, както и компанията /б.р. Лукойл/ да представи план по изброените критични въпроси, обясни той.

Всичко това, според Василев, трябва да бъде разгледано не само от Комисията по бюджет и финанси, но и от енергийната комисия в парламента, тъй като „там има специфики, свързани със зависимост от вида петрол, как работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.“

Най-вероятно скоро ще се стигне и до смяна на представителя на държавата на пристанище „Росенец“, стана ясно още от днешните дискусии.

Лично председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) предложи смяна на сегашния наместник, най-малкото, за да има възможност докладът да бъде изготвен от „компетентно лице“. Василев се съгласи с Цонев и обеща да постави въпроса пред Министерски съвет като извади наяве любопитния, но важен дейтал че никога досега настоящият представител не е предавал писмени доклади.

Мартин Димитров ("Продължаваме промяната" – "Демократична България") също е на мнение, че трябва да има доклад, но да бъде изготвен от министъра на транспорта, в него да има последователност от действия, които ще предприеме. "Не може повече да имаме представител на държавата в "Лукойл", който да не се отчита пред никого. Трябва да бъде сложен някой, който да защитава интересите на страната", заяви Димитров.

Финансовият министър се съгласи, че е добре следващият представител на държавата да бъде избран по прозрачни критерии, а за момента „може би ще е добре някой друг да влезе временно, за да задейства механизма“ и пое ангажимент да повдигне въпроса пред Министерския съвет.

А дерогацията?

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ