Нинова иска парламентът да накара МВнР да отмени решението за служителите на руското посолство

Нинова иска парламентът да накара МВнР да отмени решението за служителите на руското посолство

Нинова иска парламентът да накара МВнР да отмени решението за служителите на руското посолство

Вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова иска парламентът, като орган, изпълняващ контрол върху изпълнителната власт, да приеме решение министърът на външните работи да отмени нотата за експулсиране на 70 руски дипломати и служители от мисията на Москва у нас, съобщава БТА.

Тя поиска да се направи точен преглед за колко от тези хора има доказателства, че са шпиони и да се връчи нота те да напуснат, но всички останали, "които са попълнени в този списък като необходимост да се изпълни волята на премиера да станат 70", да бъдат извадени от бройката. По думите й, така ще успеем да преодолеем огромната пропаст, към която се движим, в името на българския национален интерес, сигурността и стабилността на страната и перспективата пред българския народ през следващите тежки зимни месеци.

Нинова иска, първо, Кирил Петков да излезе и официално да заяви, че няма да се кандидатира за министър-председател, преди това незабавно да уволни заместник-министъра на външните работи, който е подписал нотата, и президентът незабавно да уволни председателя на ДАНС, който е приел някой устно да му нареди да изготви някакви списъци. По думите ѝ има данни за 34 шпиони, а другите в списъка били правени "на око". Затова според нея председателят на ДАНС трябва да понесе отговорност, че е направил тези списъци.

Предлагам ви да вземете решение, не бягайте от отговорност, призова Корнелия Нинова депутатите.

По-късно днес стана ясно, че 14 народни представители от БСП са внесли проект на решение в Народното събрание по темата за изгонването на 70 служители от руското посолство у нас. Те искат парламентът да вземе решение, с което да задължи министър-председателя да даде указания за временно спиране на действието на връчените ноти за обявяване на „перона нон грата“ на 70 руски дипломати и служители. Освен това искането изисква министърът на външните работи да започне разговори с руската страна по трайно разрешаване на възникналата ситуация.

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов не включи точката в дневния ред, защото смята, че трябва да се изчака развоя на събитията.  

Депутатите от Левицата няма да обвързват казуса с руските дипломати с преговорите за съставяне на правителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ