Почти 200 000 българи са в риск от развитие на диабет тип 2

Почти 200 000 българи са в риск от развитие на диабет тип 2

Почти 200 000 българи са в риск от развитие на диабет тип 2

Почти 200 000 българи са в риск от развитие на диабет тип 2, но не са проследявани от лекар. Тази тревожна статистика беше обявена от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) по повод Световния ден на диабета – 14 ноември. 

По данни на международната диабетна федерация в България има над 519 000 души с диабет, а над 140 000 са засегнати от заболяването, но не знаят и не се лекуват.

Добрият контрол на диабета се изразява в поддържане на нормални стойности на гликирания хемоглобин (под 7%) и кръвната захар на гладно (в граници 4-6.1 mmol/l) и след хранене (под 7.8 mmol/l), както и в избягване на драстично понижаване на кръвната захар, контрола на кръвното налягане и липидите и контрола на теглото и индекса на телесна маса. Всяко понижаване на стойностите на гликирания хемоглобин с 1% намалява риска от усложнения като инсулт (12%), инфаркт (14%), сърдечна недостатъчност (16%) и ампутации (43%).

"По данни от доклада на НЗОК за 2022 г. през миналата година отчетените профилактични прегледи при хора над 18-годишна възраст са 2 344 883 броя, а през 2021 г. те са били 2 094 247. Това означава, че средният брой на отчетените прегледи е бил 0,40 прегледа на едно здравноосигурено лице при 0,35 за предходната 2021 г. (при предвиден един преглед годишно). През 2022 г. само 41% от здравноосигурените лица над 18 години са се обърнали към общопрактикуващ лекар за извършване на профилактичен преглед. 180 726 души от тях са включени в група с рискови фактори за развитие на захарен диабет тип 2, като от тях 3 612 имат много висок риск за развитие на заболяването", обясни Деян Денев, изпълнителен директор на ARPharM. 

Денев отчете като негативна практика това, че хората с рискови фактори не се диспансеризират и не се проследяват активно. Липсват и ясни указания в първичната помощ за поведение при установена нарушена гликемия на гладно. Действащата нормативна уредба препоръчва консултация със специалист само при много висок риск. Липсва и утвърдена от НЗОК диагноза предиабет, а се смята, че българите в това състояние са около 260 хил. (3.7% от популацията).

"Нужни са по-категорични мерки за скрининг и профилактика на хората с висок риск за развитие на захарен диабет, тъй като колкото по-рано се постави диагноза, толкова повече се избягват усложнения и се спестяват средства на здравната система", добави Деян Денев.

"В глобален мащаб един на 11 души от възрастното население е със захарен диабет, като 90% от тях са с тип 2. Заболяването често протича безсимптомно и се установява случайно. Сред основните рискови фактори са възраст над 45 години, фамилна обремененост, сърдечно-съдово заболяване, наднормено тегло или затлъстяване, заседнал начин на живот", отбеляза ендокринологът от УМБАЛ „Александровска“ д-р Явор Асьов. 

Превенцията е възможна с промяна на начина на живот, като загуба на тегло с 5-10% и физическа активност от 150 минути седмично с интензитет на бързо ходене поне 5 дни в седмицата.

Диетата е добре да включва хранене поне 4 – 5 пъти дневно, консумация на храни с високо съдържание на фибри и нисък гликемичен индекс (пълнозърнест хляб, ябълки, кафяв ориз, манго и др.), плодове, зеленчуци, риба, ядки, прием на течности без съдържание на калории.

Важно е да се избягват масло, червени и мазни меса, джънк фуд. Като част от промяната в стила на живот, ендокринологът препоръчва използване на техники за лека термична обработка на храната, въглехидратно броене и изграждане на навик за четене на съдържанието на продуктите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ