Повече от 80 000 безплатни винетки изтичат през януари

Повече от 80 000 безплатни винетки изтичат през януари

Повече от 80 000 безплатни винетки изтичат през януари

В първите три месеца на 2023 г. изтича валидността на над 135 хиляди електронни винетки, отпуснати чрез Агенцията за социално подпомагане на хора с намалена работоспособност. Общият брой на безплатните винетки в края на декември е близо 215 000 на стойност над 20 млн. лв. и са за сметка на бюджета на Агенция "Пътна инфраструктура“.

Най-много безплатни винетки изтичат през януари – повече от 80 000. През февруари – 34 хиляди бр., а през март 20 хиляди броя. Проверка за срока на валидност на е-винетки може да бъде направена на сайта на АПИ www.api.bg и на www.bgtoll.bg, припомнят от АПИ.

Право на безплатна едногодишна е-винетка имат хора с 50 на сто и с над 50 на сто намалена работоспособност, както и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания. Правото е за един автомобил с мощност на двигателя до 160 к.с. и обем на двигателя до 2000 куб. см. Препоръчително е заявленията за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес – лично, с писмо или по електронен път с електронен подпис. Социалните служби обработват документите в 7-дневен срок. Агенцията за социално подпомагане изпраща всекидневно обработените заявки на Агенция „Пътна инфраструктура“, която издава е-винетката в рамките на следващия работен ден.

При прехвърляне на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ